Gå til sidens hovedinnhold

Klart for rentehopp

Festen i norsk økonomi fortsetter. Dermed er alt duket for et nytt renteløft.

LES OGSÅ: Gjelden gjør deg sårbar

GRATIS OPPSETT: Følg rentemøtet på mobil

Tirsdag var Statistisk sentralbyrå ute med tall for bruttonasjonalproduktet (BNP).

NA24 - din næringslivsavis

BNP for Fastlands-Norge økte med 0,9 prosent fra andre til tredje kvartal i år. Dette var omtrent som ventet, da snittet av økonomene ventet en prosents økning i perioden.

Rapporten fra SSB endrer trolig ikke på renteforventningene. Det ligger derfor an til at renten vil økes med 0,25 prosentpoeng ved rentemøtet i neste uke.

Få SMS om rentemøtet og andre næringslivsnyheter rett på mobil! Send NA24toppsak til 1984.

Vekst siden 2003
Økt produksjon i forretningsmessig tjenesteyting, varehandel og finansiell tjenesteyting forklarer det meste av veksten, skriver SSB i sin rapport. BNP for Fastlands-Norge økte med knallsterke 4,6 prosent de tre første kvartalene i år sammenlignet med samme periode i fjor.

Det har vært sammenhengende vekst i norsk industri siden tredje kvartal 2003, og i tredje kvartal i år var veksten på 0,5 prosent fra kvartalet før. Næringene som bidro mest var bygging av oljeplattformer, kjemisk og mineralsk industri og verkstedindustrien, opplyser SSB.

- Nær grensen
Knut Anton Mork, sjeføkonom i Handelsbanken, forteller til NA24 at tallene fra Statistisk sentralbyrå var sterke som de fleste ventet.

- Det er et generelt sterkt bilde. Hovedinntrykket er at det er en meget sterk økonomi, sier Mork som trekker frem at både olje- og gassproduksjonen var bedre enn de hadde ventet samt at forventningene til oljeinvesteringene slo til. Dessuten var det private konsumet sterkere enn hva Handelsbanken hadde forventet.

Men vil denne sterke utviklingen fortsette? Mork forteller at dagens tall i liten grad kan gi noen pekepinner.

- Det kommer an på ressurstilgjengeligheten fremover. Der har vi sett at arbeidsstyrken har vokst uventet mye. Det er nok av ressurser å ta av, i tillegg til arbeidsinnvandringen. På den andre siden beveger vi oss veldig raskt mot en kapasitetsgrense, sier Mork til NA24.

Han tror ikke Norges Bank og Svein Gjedrem vil endre sin oppfatning etter dagens tall fra Statistisk sentralbyrå.

- Dette er som ventet for dem, sier Mork.

Få SMS om rentemøtet og andre næringslivsnyheter rett på mobil! Send NA24toppsak til 1984.

Reklame

Sommerens kuleste badeflåter