Gå til sidens hovedinnhold

Ny stemme

Endelig står en av de mest spennende nye stemmene i norsk jazz – Klaus Holm – frem som sjef.

Klaus Holm Kollektif
What Was That You Said?
Jazzaway Records/Musikkoperatørene

De som har fulgt godt med de siste årene har fått med seg at Klaus Ellerhusen Holm i band som Roundtrip og i kvintetten til Ingebrigt Håker Flaten, har fortalt oss at han er i besittelse av ei stemme det skal bli usedvanlig spennende å følge.

Med ”What Was That You Said?” møter vi for første gang alt- og barytonsaksofonist og klarinettist Holm som leder. Bandnavnet forteller oss likevel med all ønskelig tydelighet at dette på ingen måte er noen egotrip – dette er på alle vis en kollektiv reise der Holm har alliert seg med tre av sine aller beste musikalske venner og til sammen sørger kollektivet for en musikalsk ekskursjon av det originale slaget.

Trommeslager Ole-Thomas Kolberg, den svenske vibrafonisten og klokkespilleren Mattias Ståhl og den allesteds nærværende bassist Ole Morten Vågan utgjør resten av kollektivet og her har vi noen av de aller mest lovende og uttrykksfulle musikantene blant den oppvoksende generasjonen.

Kolberg og Vågan utgjør sammen med Holm trioen Roundtrip som ga ut ”Two Way Street” for to år siden. De kjenner hverandre sjølsagt svært godt og at Ståhl er en ekte sjelsfrende, er raskt åpenbart.

Alt materialet er skrevet av de involverte med Holm som den mest produktive bidragsyteren. Musikken er hip, moderne og befinner seg i en rekke grenseland. Avantgarde-utrykk fra 60- og 70-tallet, samtidsmusikk og ekspressiv jazz anno 2007 er noen av grunnsteinene til dette kollektivet. De fire høyst personlige stemmene er helt avgjørende for at et slikt uttrykk skal bli spennende og det har det på alle vis blitt her.

Dette er ikke nødvendigvis musikk som tar plass med en gang. For meg er det musikk som vokser og vokser – som består av flere lag. Det er musikk med mye substans med andre ord.

ALLE UKENS ANMELDELSER

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis