(SIDE2): Man kan vel trygt si at klesreglene er strengere på utenlandske skoler enn den er på norske selv om Tysnes skole i 2012 fikk mye oppmerksomhet for sine kles- og oppførselsregler.

Her hjemme er det helt vanlig å vise bort lettkledte mennesker på treningssentre. Det er også flere som mener at man aldri skal gå med olabukse på jobb.

Protester

I det siste har imidlertid flere elever ved utenlandske skoler protestert mot det de mener er urettferdig og uventet behandling av klesstilen deres.

På flere skoler i New Jersey har både gutter og jenter protestert under fanen «I am more than a distraction».

LES OGSÅ: Skolejenter får ikke kle seg i shorts fordi gutta kan bli opphisset

Cameron Boland (17) har nådd internasjonale medier etter at hun ble strippet for en nasjonal prestasjonstittel fordi hun dukket opp til talen sin på fritiden iført en sommerkjole med spaghettistropper.

Toppstudent

- Hun sa at de legger mer verdi i mine bare skuldre enn min intelligens, og hun har rett, sier moren Caroline Boland. Hun har nå klaget avgjørelsen inn for skolestyret og akter å møte opp og si sin mening når denne klagen behandles.

Cameron Boland er en toppstudent på videregående skole i Fort Myers, Florida. Hun ble derfor plukket opp av det nasjonale programmet National Honor Society. Organisasjonen fremmer stipender, god karakter og lederskap, heter det.

Boland er den fremste i sin klasse, kaptein på basketballaget og med i lederprogrammet Girls State.

Men hun hadde altså feil kjole.

Utenfor skoletid

Cameron konkurrerte nemlig med å bli den med best historiekunnskap for National Honor Society, en tittel hun vant etter å ha holdt en tale ved en naboskole.

Dette skjedde utenfor skoletid, og hun var derfor mer fritidskledd. Hun hadde en hvit og turkis solkjole og en denimjakke over. Siden det var så varmt, tok hun av seg jakken.

Hun holdt imidlertid sin tale og vant. Da begynte rabalderet. 45 minutter senere fikk hun beskjed at hun var blitt diskvalifisert fordi hun hadde brutt klesreglene.

- Hun bar kjolen fordi hun ville se fin ut. Hun hadde jakke på og hun tok den av fordi hun var varm, forteller moren. Cameron visste at det ikke er lov med spaghettistropper på skolen hun var tilstede på. Men talen ble holdt utenfor skoletid, og hun er heller ikke elev ved skolen.

Camerons mor sier reglene er slik at om en elev bryter kleskodeksen skal de få en tilsnakkelse og foreldre skal kontaktes.

- Ingen steder står det at man fratar en jente en tittel hun har fått, sier moren.

Hva lærer vi våre barn?

Moren har blitt bedt om «å gi seg i saken», men akter å holde frem til hun får et svar og datteren tittelen tilbake.

- Om vi lever i en verden der en bar skulder skal medføre en slik reaksjon, hva er det egentlig vi forteller vi barna våre? Spør hun.