Gå til sidens hovedinnhold

Hvilken inneholder mest fisk?

Stor test av fiskepinner og panerte fiskeprodukter.

Foreldre & Barn har testet innholdet i panerte fiskeprodukter.

Tidligere har de skrevet, at det er svært varierende innhold av fisk i panerte fiskeprodukter. Andelen fisk i de 18 produktene som er med i testen varierer fra snaut halvparten til tre fjerdedeler. Testen er utført med tanke på barn og barnefamilier.

Klinisk ernæringsfysiolog Mari Mohn Paulsen ved Bjørknes Høyskole har utført testen for Foreldre & Barn. Hun har kåret Findus-produktet Lettpanert torsk til testvinner med terningkast 6. Lettpanert rødspette får også en 6-er – begge disse produktene inneholder 75 prosent fisk.

- Gode valg hvis du skal ha panert fisk til middag, mener hun.

Mari Mohn Paulsen har tidligere testet blant annet knekkebrød, smør og frossenpizza for Foreldre & Barn.

Velg de med mest fisk
Mange barn er glad i fiskepinner, og det er raskt og lettvint å tilberede i en travel hverdag. Men hvor sunt er det egentlig? Ernæringsfysiologen mener det er helt ok å spise fiskepinner til middag en gang i blant, selv om det selvfølgelig er enda sunnere å spise rene fiskefileter.

Synes du det er greit å spise fiskepinner til middag? Sjekk hva leserne mener i vårt forum.

Fiskepinner og annen panert fisk består av fisk og panering i form av mel, kavring etc. Andelen fisk i fiskepinnene som er med i testen varierer fra 52 til 75 prosent. De resterende 48-25 prosentene utgjøres av panering. Det er dermed ikke gitt at du får i deg veldig mye fisk ved å spise et fiskepinne-måltid.

- Velg gjerne de typene som inneholder høyest andel fisk. Og så er det fint å servere for eksempel fullkornsmakaroni eller poteter, og grønnsaker til, anbefaler Mohn Paulsen.

HER ER TOPP 3:

Findus lettpanert torsk

Findus lettpanert rødspette

Findus steketorsk

Stek i stekeovnen
Det er også et poeng å begrense fettmengden: De fleste typer panert fisk er stekt eller fritert i olje på forhånd.

– Paneringen fungerer som en svamp og vil trekke til seg ekstra fett i stekepanna. Stek derfor gjerne fiskepinner i stekeovnen, på bakepapir, sier Mohn Paulsen.

Hvis du steker i panne er det også lurt å velge for eksempel rapsolje til å steke i. Noen av produktene er også laget slik at du skal kunne steke dem i panne uten fett.

Når vi har testet fiskeproduktene har vi i tillegg sett på saltmengden. Da vi testet skinkepålegg, hadde alle produktene for mye salt til å kunne få toppscore.

Barn under to år bør ikke spise mer enn 2 gram salt daglig. For voksne og barn i skolealder anbefales det maks å innta 5 gram salt om dagen. I ferdigretter er det ofte mye tilsatt salt, og dette gjør at den totale saltmengden kan bli høy dersom du spiser mye ferdigmat i hverdagen. Også fiskeprodukter som panert fisk kan bli en stor saltkilde for barn dersom dette serveres ofte.

Omega 3
Med unntak av ett produkt (Fiks laksenuggets fra Lerøy) er samtlige av de panerte fiskeproduktene i testen laget av hvit fisk. Hvit fisk inneholder mindre omega 3 enn fet fisk som laks, sild og makrell.

Forskningsdirektør Livar Frøyland i Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES) har tidligere sagt til Foreldre & Barn at han mener det har vært litt for mye fokus på omega 3, på bekostning av de andre positive virkningene av å spise mye fisk.

– I Norge har vi ikke noen mål for hva en dagsdose marint omega 3 bør være. Men i EU har de det: Der har de satt at man for å forebygge hjerte- og karsykdommer hos frisk bør få i seg 250 mg marint omega 3 (EPA og DHA) pr dag. Spiser du 150 gram laks, altså en middagsporsjon er dette nok omega 3 for en uke. 150 gram hvit fisk er nok til 2 dager, sier Frøyland.

Engelsk oppskrift
Testens tapere ble de to Fish & Crisp-produktene fra Findus. Markedsdirektør Malin Valdal Corneliussen forklarer at disse er laget på en tradisjonell engelsk oppskrift i England (fish and chips sitt hjemland), og består av hele fiskefileter med panering.

– For denne serien er paneringen en stor del av smaksopplevelsen. Produktene konkurrerer inn mot hamburger og annen «kosemat», og er da et sunnere alternativ enn disse, sier Corneliussen.

Fish & Crisp inneholder også palmeolje, og dette forklarer Findus' markedsfirektør med at er nødvendig med den produksjonsmetoden de bruker i dag. De har redusert innholdet av palmeolje fra 100 prosenttil 21 prosent, og jobber videre med å finne andre alternativer.

Les også:

Denne sjokolademelken er sunnest.

Smøret som er sunnest på brødskiva.

Stor test av søtpålegg

Grillpølsene som er best i test

Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken