Mandag formiddag la FNs klimapanel (IPCC) frem første del av en omfattende klimarapport. Det er syv år siden sist IPCC kom med en lignende statusoppdatering på klimaforskningen. I rapporten fremgår det hva som fysisk har skjedd med jordkloden, altså de fysiske klimaendringene og det naturvitenskapelige kunnskapsgrunnlaget.

Rapporten konkluderer med at det uten store globale kutt i utslipp av klimagasser vil være unngåelig å overskride både 1,5-gradermålet og 2,0-gradersmålet i løpet av de neste 20 årene. Allerede har temperaturen steget med 1,07 garder siden førindustriell tid, heter det. Hvis utslippene fortsetter å øke vil man risikere å en temperaturøkning på 5,7 grader innen dette århundret er omme.

Hvordan klimaendringene har påvirket samfunn og natur er det beskrevet i først del av rapporten, men det kommer det mer om i neste del som kommer våren 2022.

Les også: FN la frem ny klimaoversikt: - Jeg er stadig mer bekymret når jeg ser hva som faktisk skjer

Oljedebatten i fyr og flamme

Samtlige politiske partier har fått med seg den hardtslående rapporten og den har satt full fyr på den norske oljedebatten.

Terje Halleland, som er energi- og miljøpolitisk talsperson i Frp, sier at rapporten understreker viktigheten og behovet for å få kullforbruket i Asia ned.

– Rapporten viser at dette er et globalt problem som må løses globalt. Det Europa og Norge gjør er positivt og bra, men vi er ikke i nærheten av å oppnå resultater hvis vi ikke klarer å involvere Asia og spesielt Kina i å redusere utslippene. Vi er nødt til å få kull på dagsorden, sier Halleland til Nettavisen.

Håper på vendepunkt

MDG, SV og Rødt mener derimot at rapporten gjør det klart at vi i Norge bør se hva vi kan gjøre for å kutte utslippene tilknyttet til norsk olje- og gassutvinning.

– Det er opplagt at vi må stoppe å lete etter mer olje, og jeg utfordrer alle partiene til å legge fram konkrete planer for hvordan vi kan nå klimamålene, slik SV har gjort, uttaler Audun Lysbakken.

Han synes det er fortvilende at andre partier etter hans mening snakker mer om hva de er mot, enn hva de er for.

– Det er fortvilende at så mange partier bruker mest tid i valgkampen på å snakke om hvilke klimatiltak de er MOT. Nå må resten handle om hva vi er FOR! Vi utfordrer alle partier til å legge fram sin plan for å nå klimamålene, skriver han på Twitter mandag formiddag.

MDG-leder Une Bastholm sier rapporten gjør henne livredd og omtaler den norske oljepolitikken som livsfarlig.

– Dette er en påminnelse om hvor livsfarlig norsk oljepolitikk er. Med olja er vi verdens sjuende største eksportør av klimagasser, og vi har til og med tjent oss rike på det, påpeker hun.

Rødts nestleder Marie Sneve Martiniussen kaller rapporten en rystende advarsel.

– Nå må vi si nei til ny oljeleting og trekke tilbake 23., 24. og 25. konsesjonsrunde. Vi trenger en ny miljø- og industripolitikk, uttaler hun.

Les også: Store deler av småby i California har brent ned


Frp: Bør bruke pengene i Asia

Halleland i Frp mener å iverksette tiltak for å få ned utslipp i vesten, og dermed Norge, er lite effektive og veldig dyre.

– Norske miljøvernorganisasjoner slåss om å få redusert norsk gassproduksjon, men problemstillingen er ikke der nå. Vi må finne løsninger på hvordan det fortsatt kan være vekst i Asia samtidig som vi får redusert utslippene., sier han og fortsetter:

– Veldig dyre tiltak i Vesten, og spesielt i Europa, gir veldig liten effekt sammenlignet med hva man kunne oppnådd ved å bruke de samme pengene til å redusere utslipp andre steder, sier Halleland.

Frp-politikeren sier pengene kunne blitt brukt til veldig lavthengende frukt andre steder, og viser til det økende kullforbruket i Asia.

Les også: Hellas kjemper mot «marerittbrann» utenfor Aten

Flertall for fortsatt leting

Regjeringspartiet Venstre gjør som SV, MDG og Rødt. De går til valg på stans i oljeletingen.

– Men det er klart at per i dag er flertallet på Stortinget et helt annet. Det er et stort flertall for fortsatt leting, sier klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) til NTB.

Hans budskap er at det nå må bli slutt på unntak i klimapolitikken. Rotevatn viser blant annet til Stortingets vedtak om å unnta avfallsbransjen fra CO2-avgift og krav fra partier som Frp og Sp om at økningen i CO2-avgift ikke må føre til økt pumpepris.

– Det å snakke om å svekke klimapolitikken framover, gi ulike unntak og si at enkelte skal slippe å være med og kutte, det bør være helt uaktuelt, sier Rotevatn.

– Enhver diskusjon om å svekke klimapolitikken nå bør være helt utelukket, sier han.