Tidligere denne måneden måtte sesongåpningen i langrenn på Beitostølen avlyses grunnet snømangel. Arrangementet, som går av stabelen denne helgen, ble dermed flyttet til kunstsnø på Sjusjøen. Professor Arvid Flagestad ved Markedshøyskolen er bekymret.

- Vi kan miste så mange snødager at deler av vintersportsnæringen forsvinner. Dét er det alvorlige bildet her. Og det snakkes altfor lite om at deler av denne næringen står i fare. Jeg tror Beitostølen var en tankevekker for mange, sier professor Flagestad til Finansavisen lørdag.

Alvorlige konsekvenser
Det kan få konsekvenser på flere områder, både økonomisk og sosialt.

- Denne utviklingen påvirker både turismen og jordbruket. Dette er svært alvorlig for reiselivet vinterstid, og det har vi ikke tatt inn over oss, fortsetter han.

Forskningsleder i Vestlandsforsikring, Carlo Aall, er enig, men hevder å ha løsningene klare.

- Med økonomien slik den er nå, vil de fleste vinterdestinasjonene klare seg bra på kort og mellomlang sikt. Men alle er nødt å tilpasse seg klimaendringene, mener Aall ovenfor Finansavisen.

- Kitzbühel kan forsvinne
Han presenterer fire potensielle alternativer for å tilpasse seg klimaendringene. Det første er å investere i kunstsnøutstyr. Det andre er å bygge ut eksisterende anlegg i høyden. Alternativ tre er å etablere nye anlegg i mer snøsikre områder, mens det siste alternativet ifølge Aall er å lenke anlegg sammen.

Men om det er grunn til bekymring i norske vinterdestinasjoner, er situasjonen enda verre i Alpene.

- Man regner med at store deler av alpene vil være uten snø i løpet av et par tiår. Kitzbühel vil sannsynligvis forsvinne som vinterdestinasjon. Ingen banker gir lån til utbyggere som vil starte prosjekter under 1.500 meter over havet, sier Flagestad.