Gå til sidens hovedinnhold

Knalluke på børsen

Aksjejubelen på Oslo Børs når takhøyder. Nå sikler investorene på 500-grensen.

Oslo Børs knallet til med en fantastisk avslutning på en strålende uke. Børsen har hele uken badet seg i solen og varmet investorene med et utrolig rekordkjør. Fredag nådde hovedindeksen en ny topprekord på 488,26 poeng.

NA24 - din næringslivsavis

Den siste dagen i uken steg børsen 0,95 prosent til 488,02 poeng, som er ny sluttrekord. Totalt har aksjene på Oslo Børs lagt på seg rundt 2,7 prosent den siste uken og siden årsskiftet har børsen steget nærmere 11 prosent.

Sikter mot 500
Hovedindeksen har for alvor tatt sikte på å passere den magiske grensen på 500 poeng. De siste årene har vært en sammenhengende opptur for de som har satt sparepengene sine på Oslo Børs. Aksjemarkedet i Norge har ligget på toppen av de som gir best avkastning i verden. Simultant som eiendomsmarkedet har skutt i været yngler også pengene blant aksjesparerne.

Selskapene over hele verden rapporterer sine tall for siste kvartal, og de som er notert på Oslo Børs er intet unntak. Både i USA, Norge og stort sett resten av verden leverer selskapene knalltall og ligger ofte i overkant av hva markedet hadde ventet.

Telenors dag
Telenor var et av de største selskapene som la frem sitt resultat fredag. Den norske telekjempen overgikk forventningene og overrasket markedet positivt. Dette vet aksjemarkedet å sette pris på. Aksjekursen ble sendt opp 3,91 prosent til 119,50 kroner.

Inntrykket fra Telenors rapport er at fastlinjevirksomheten var bedre enn ventet og motvirket noe svakere tall fra andre virksomheter. Den sterke veksten i Pakistan var et annet fenomen som ble trukket frem.

- Telenors første kvartal på linje med forventningene, kommenterer Dresdner Kleinwort ifølge Dow Jones Newswire som venter at konsensus på estimatene kommer til å heves etter Telenor hever topplinje forventningene samtidig som marginene holdes på stedet hvil.

Det var ikke bare Telenor som ble omfavnet av investorene. Eiendomsselskapet Norwegian Property steg 7,89 prosent til 82 kroner. Selskapet leverte også sitt resultat for første kvartal og meglerhuset First Securities ble åpenbart fornøyd. De sto bak 79,5 prosent av nettokjøpene.

Vinnerne
Bredbåndtelefoniselskapet Telio var et annet selskap som også overbeviste med sitt resultat. Aksjekursen ble sendt rett opp 12,35 prosent til 18,20 kroner. Selskapet viser en imponerende resultatforbedring og har snudd et underskudd til et solid overskudd.

Oslo Børs undersøkte kursutviklingen i bulkrederiet Belships og pauset aksjen. Aksjen steg hele 12,60 prosent til 14,30 kroner, etter at pausen ble opphevet. Det kom ikke noe informasjon til markedet.

Aksjonærene som har satset på Norske Skog har ikke like stor grunn til å være fornøyd. Aksjen falt 1,10 prosent til 90,30 kroner etter nok et mørkt kvartal. Resultat før skatt ble et underskudd på 135 millioner kroner i første kvartal, mens forventningene var på et nullresultat.

Pant til fant
Repant falt 9,09 prosent til 8 kroner. Selskapet leverte elendige tall for første kvartal etter at børsen stengte torsdag. Samtidig ble det kjent at det børsnoterte selskapet PSI vil tre inn i selskapet gjennom en rettet emisjon. Tegningskursen i emisjon er på 6 kroner, en betydelig rabatt sammenlignet med sluttkursen torsdag.

Markedet likte dårlig at TeleComputings-toppsjef André P. Løvestam har solgt aksjer i selskapet. Aksjen falt 5,02 prosent til 26,50 kroner.

Hafslund-aksjene gikk uten rett til utbytte på 17,75 kroner og falt dermed henholdsvis 12,50 prosent til 129,50 kroner og 10,88 prosent til 131 kroner.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis