For et halvt år siden lanserte Google et prosjekt som mange fryktet/håpet (stryk det du føler passer) at skulle være slutten på Wikipedias særstilling som informasjonskilde på internett, og topp 3-søkeresultat på nærmest ethvert spesifikt Google-søk. Navnet var Knol, og tanken var at de som ville dele kunnskapen sin med andre skulle kunne tjene penger på det – og informasjonen skulle ikke lenger være anonym.
Mål: Kvalitet fra ekspertene
Tanken var at Knol var stedet du kunne gå til få å finne detaljert informasjon om forskjellige temaer, akkurat som på Wikipedia, men du skulle kunne vite at det var eksperter som hadde skrevet det – ikke en eller annen vandal som ønsket å lure hvem som helst.
Et halvt år har gått, og Googles supertjeneste har langt på vei feilet totalt. Riktignok kunne Google i forrige uke skryte av at de nå har over 100.000 artikler publisert på siden sin, og at det hver dag dukker opp besøkende fra 197 land og områder på siden.
Misvisende tall
Det høres vel og bra ut, før man begynner å se på hva de tallene egentlig betyr. Da jeg for noen år siden forsøkte meg med en egen blogg, på norsk, oppdaget jeg raskt at jeg ukentlig hadde besøkende fra rundt 50 forskjellige land – blant annet mange besøk fra Russland, Ukraina, Sydpolen, en rekke land i Asia og Sør-Amerika. Det er ganske åpenbart at denne typen trafikk nødvendigvis er legitim eller interessant.
100.000 artikler høres også ganske spennende ut, men det er frem til man finner ut at det ikke er snakk om 100.000 temaer, men 100.000 artikler. Punktum. På Knol kan nemlig hvem som helst opprette sin egen artikkel om hva som helst.
Mye tull
Et søk på Barack Obama gir for eksempel 818 treff i skrivende stund, og bare på første siden av søkeresultater er det fire artikler som bare heter «Barack Obama». I tillegg har vi flotte artikler som «Barack Obama words», «Barack Obama Memorabilia – Shopping for Cheap Obama Collectables Online» og «BARACK OBAMA PULLED IT OFF!».
Og da snakker vi om treff på bare den første av 81 sider med treff.
Det gode drukner
Ars Technica har tatt en grundig titt på nettsiden, og konklusjonen er klar: Mens det helt åpenbart er en del kvalitetsartikler på siden, så drukner dette totalt i spam og dårlige artikler som er opprettet bare i et håp om at noen skal se siden slik at forfatteren skal tjene penger.
Knol har nemlig et grunnleggende problem: Men Wikipedia handler om at alle samarbeider om å lage gode og omfattende artikler, så er det på Knol ikke noe god gulrot for å hjelpe andre med å forbedre sine artikler. Du kan gjerne foreslå endringer, og bli kreditert som bidragsyter for en artikkel – men det er bare personen som opprettet en artikkel som kan tjene penger. Det fører til at alle forsøker å lage sine egne artikler, og det er ofte mye klipp og lim fra andre kilder.
Det som er av kvalitet på siden er ofte ekstremt nisjepreget, ellers så er det en type innhold som ikke ville fungert på Wikipedia i det hele tatt, som for eksempel artikkelen «Horniness; a spreading epidemic that must be stopped». Og hvedproblemet er kanskje at det er vanskelig å finne frem til det som virkelig er godt, for anbefalingssystemet ser ikke ut til å fungere utpreget godt.