Gå til sidens hovedinnhold

Kronen styrker seg kraftig

Norsk inflasjon høyere enn ventet - kronen styrker seg videre

- Kronen styrket seg betydelig videre etter uventede høye inflasjonstall for september, skriver sjeføkonom Knut Anton Mork i meglerhuset Handelsbanken Capital Markets mandag.

Det koster nå kun 5,64 kroner for en dollar, og pundet koster 8,95 kroner. Det er dermed billig for nordmenn å handle i utlandet, men dette svekker industriens eksport på sikt.

Et nytt hopp
Kjerneindeksen KPI-JAE som er prisstigningen justert for avgiftsendringer og ekskludert energivarer var ventet å falle fra 2,3 prosent sist til to prosent på grunn av en basisvirkning fra september i fjor.

- I stedet tok den et nytt hopp 12. oktober opp til 2,4 prosent. Halvparten av overraskelsen kan forklares av en ny og for oss meningsløs svingning i prisene på flyreiser. Men resten skyldtes matvarer, klær og sko, møbler og hvitevarer, skriver Mork i rapporten.

Bred oppgang
Oppgangen var bredbasert og gjaldt både importerte og innenlandsproduserte varer.

- Prisoppgangen for importvarer kan i og for seg forklares ut fra den betydelige kronesvekkelsen i vinter som var. Det tar jo en del tid fra varer bestilles og innkjøpspriser avtales til varene selges i butikkene. Likevel anser vi det som interessant at publikum faktisk er villig til å betale priser som tilsvarer en langt svakere krone enn i dag, skriver Mork og legger til at dette er et tegn på at betalingsvilligheten er tilbake.

Mork mener derfor at disse tallene sikrer den allerede forventede rentehevinga den 28. i denne måneden.

- Selv om markedsrentene reagerte lite, virket det tydelig som at valutamarkedet hadde samme omfatning som oss idet krona styrket seg videre mot de fleste valutaer, mener meglerhuset.

Dilemma
Men Mork påpeker et dilemma som har oppstått for Norges Bank.

- Forventninger om renteheving har nå styrket krona så mye at god del av innstrammingsbehovet nå allerede er oppfylt. Da hevder noen at innstramningen

vil gå for langt om Norges Bank også hever renta, mener han, og sier at dette er imidlertid ikke første gangen at denne typen dilemma har oppstått.

- Etter det vi kan huske fra tidligere anledninger, har ikke slike dilemmaer hindret Norges Bank fra å heve renta, heter det.

Logikken er som følger; hvis krona styrker seg på grunn av forventninger om at Norges Bank skal heve, må den ventes å falle tilbake igjen om Norges Bank ikke oppfyller disse forventningene. I så fall uteblir hele den innstramningen som skulle finne sted.

- Derfor venter vi fortsatt renteheving, skriver Mork i meglerhuset Handelsbanken Capital Markets mandag.

Kommentarer til denne saken