(SIDE2): Selv for en 36 år gammel journalist, som skriver litt reisestoff en gang iblant, er det helt naturlig å dra på guttetur når man får sjansen.

Folkeopplysning
Tre dager i København var utgangspunktet for turen og programmet var like behagelig som den danske gjestfriheten. Turen arrangeres av Visit Denmark og holdningen til slike presseturer er omstridt.

En reise i den danske stats tjeneste, skal man tro den danske turistsjefen i Norge, Vidar Mørch.

- Vi har en ambisjon om å få et mer oppdatert bilde av Danmark. For en del år tilbake fant vi ut at nordmenn gjerne tenkte på øl og wienerbrød, men danskene har jo så mye annet å by på. Vi ser på slike presseturer som folkeopplysning og tenker ikke så mye på hvor mange artikler det blir ut av en slik tur, forklarer han.

Etikk og integritet
De gangene pressen blir med på slike turer dukker det gjerne opp noen spørsmål om etikk og troverdighet.

- Langsiktige mål ligger til grunn for våre presseturer og det er heller ikke så mange av dem i løpet av et år. Den kommersielle faktoren er mindre viktig, for både vi og media setter store krav til integritet, mener Mørch.

Sterke opplevelser
På vår tur til den danske hovedstaden var det mat, drikke og aktiviteter som var i fokus. Her er noen oppturer og nedturer som Side2s utsendte gutt var med på.

Allerede første stopp er en utfordring. Det er fortsatt tidlig på dagen og den danske frokosten inntas på Husmanns Vinstue, med øl og snaps på menyen. Dette lunsj- og middagsstedet var inntil 1981 en ekte mannsbastion, hvor kvinner ikke hadde adgang.

En liten guttedrøm gikk senere i oppfyllelse under noen runder på Race Fun. En modellbane på 30 meter og med åtte spor skjerper konkurranseinstinktet, men faen for noe dritt å havne i b-finalen.

Første kveld avsluttes med omvisning på designhotellet Fox og middag på Fox Kitchen. En ny vri på menyen er å servere drinker til hver rett, med passende og tilhørende ingredienser.

Ølsykling
Liberale Danmark passer godt for en guttegjeng på tur. Tilbudet om en ølsafari på sykkel hadde neppe vært mulig hjemme i Norge, men i Danmark går sykkel og øl fint sammen. Noe som sikkert ikke overrasker så mange.

- I København gjelder det bare å passe seg for lastebiler, forklarer sykkelguiden Stian i City Safari.

Vi tar turen innom noen utvalgte øl- og vinstuer, men sykler egentlig ganske mye i løpet av tre timene sykkelturen varer.

En gjeng gutter på damesykler i lavt tempo er kanskje ikke det tøffeste man ser i gatene, men det er utrolig hva man får med seg fra sykkelsetet. Lei en sykkel for hele dagen og dra på din egen oppdagelsesreise. Det er vårt beste tips til sykkelbyen København.

Lettkledt
Ikke alle kommer seg på strippeklubb og toppløs servering i løpet av noen korte dager i november. Derfor er det jo ekstra hyggelig å få møte undertøysdesigner Katrine Heje Larsen på Vesterbro. Missekat er merket og modellen poserer villig vekk.

De små og kule butikkene dukker opp gjerne opp i en bydel som Vesterbro. Som hos Oehl, der undertøy av den litt spesielle sorten dominerer i butikkutstillingen.

Smått og godt er det også hos Aamann’s, på andre siden av byen. Her går det i tradisjonsrike danske smørbrød med en ny vri. Henrik Thierlein er internasjonal presseansvarlig i Wonderful Copenhagen, og snakker entusiastisk om økologiske råvarer, designstoler og fantastiske kokker.

Danskene er kjente for sine smørbrød, men 75 prosent av dem er halvfabrikata og masseprodusert. Aamann’s er et av unntakene og det må norsk presse få oppleve.

Proppfull av god mat og drikke, fine opplevelser og hyggelig vertskap er det lett å la seg forføre. Det er faktisk veldig deilig å være norsk i Danmark.

Les mer om reise og ferie her.

Les også: