Gå til sidens hovedinnhold

Sløs eller spar i København

Vi elsker København, men er ikke nødvendigvis lommekjente i byen. Her er noen kjekke tips.

Vi nordmenn elsker København. Det er få byer vi er så fortrolige med og som vi søker så ofte til som den danske hovedstaden. Det betyr nødvendigvis ikke at vi er lommekjente der. De fleste av oss må rødmende innrømme at vi stort sett havner i de samme gatene og kneipene, i området mellom Strøget og Kongens Nytorv.

På tide å oppgradere den klassiske «købenruten»?

For den historisk interesserte er Rosenborg Slott, Rundetårn, deler av Christiansborg slott, Børsen og Christianshavn noen av Christian Kvarts verk i København. Hans virketrang og arbeidskapasitet var enorm, men iveren etter å gjøre seg bemerket ble i overkant stor. Særlig forholdet til Sverige led under dette, og førte til at Christian i 1611 erklærte de ekspansive svenskene krig. Denne konflikten varte til lenge etter hans død i 1648, og endte med at Danmark mistet sine landområder i Sverige.

Last ned gratis København-guide

På steder som Husmanns Vinstue sitter historien som tykke lag i veggene (her hadde for eksempel ikke kvinner adgang før i 1981).

Hviids Vinstue på hjørnet av Lille Kongensgade i Kongens Nytorv er med sine snart 300 år et annet av de klassiske vannhullene man har en tendens til å opphold seg i alt for lenge. Café Sorgenfri mellom Strøget og Gammel Strand, angivelig byens beste sted for en flæskesteg med sprø svor, er en tredje favoritt (husk å bestille bord om du planlegger å lunsje der).

Byen har ikke mindre enn 11 stjerner i Michelinguiden og Rasmus Kofoed, mannen bak restauranten Geranium, vant ikke uventet gull i siste Bocuse D’Or. I dag er Noma selve flaggskipet i den danske haute cuisine-bølgen. Kåret til verdens beste restaurant av det anerkjente bladet Restaurant Magazine har Noma skåret høyt på sin raffinerte kokkekunst, der nordiske råvarer ligger i bunnen av det meste mesterkokken René Redzepi foretar seg.

Restaurant Relæ med tidligere El Bulli- og Noma-kokk Christian F.Puglisi ligger hakk i hæl. Det samme gjelder Restaurant Herman, Kokkeriet og The Paul.

Sløs i København:

Klassisk opera
Det nye operahuset i Oslo er vårt fremste symbol på landets nye rikdom. Operaen i København ligger ikke så veldig mye tilbake (ferdig i 2005), og i kvalitet ligger oppsetningene blant de fremste i Europa. Ut april går klassiske La Bohème på Store Scene, en severdighet av de store.
La Bohème, Operaen Store scene – 920 kroner

Jakke i lammeskinn
Året etter at David Andersen ble uteksaminert fra Glasgow School of Art i 2003 ble han hedret med tittelen ”Årets bryllupskjole” av Det kongelige teater i København. Siden har han etablert seg som en spennende, ny klesdesigner for begge kjønn med eget varemerke, David Andersen Denmark, selvsagt.
Lærjakke for henne med skulderputer og glidelås i front – 6350 kroner

Mat med en misjon
Geranium er stedet som huser mesterkokken Rasmus Kofoed, som vant gull i årets Bocuse D’Or. Restauranten i Fælledparken midt i byen har som misjon å ”frembringe måltider som utfordrer alle sanser – restaurerer, utfordrer og beriker”. Intet mindre.
"Vor større selskapelige menu" med fem retter og velkomstchampagne – 2300 kroner

I baronens seng
Danmarks ledende hotell regjerer som et monument på Kongens Nytorv, med en historie som går mer enn 250 år tilbake i tid. Hotellet har for øvrig gjennomgått en omfattende renovering, og tilbyr i dag noe av det ypperste innenfor internasjonal hotelluksus.
D’Angleterre Suite – 6 300 kroner

Spar i København

Studier i bronse
Den franske kunstneren Edgar Degas (1834-1917) eksperimenterte spesielt med å uttrykke bevegelser i sine malerier og skulpturer. På Carlsbergs Glyptotek kan du ut april oppleve 70 av hans studier i bronse, blant annet med hans favorittmotiver som balanserende danserinner og hester i galopp.
Edgar Degas, Glyptoteket – 75 kroner (alle under 18 år gratis)

Ny delikatessebutikk
Danskene er særdeles flinke med sine delikatesser, og det finnes en rekke av dem i hjertet av København. Lomos Food Shop i Holbergsgade har et stort utvalg i ferske brød, serverer ferskbrygget kaffe, selger lekre pølser, skinker, oster og mye, mye mer. Kjøp med deg et utvalg og dra rett til nærmeste park for å innta herlighetene.
Lufttørret andrebryst – 42 kroner

Romantikk ved kanalen
Restaurant Kanalen i Christianshavn er en av Københavns klassiske dansk-franske spisesteder som egner seg ypperlig for den romantisk anlagte. Be om et bord godt tilbaketrukket om du har med din kjære. Stearinlyset vil garantert være tent når dere ankommer.
Treretters meny – 370 kroner.

Enkelt og effektivt
Alle CABINNs 201 -rom har dusj og toalett, gratis internettilgang, telefon, tv samt en vannkoker med gratis kaffe eller te. Alt for en relativt rimelig penge, sentralt plassert ved Nyhavn. Enkelt og effektivt, og selvsagt helt sjarmløst.
Standard rom (for to) – 680 kroner

Kommentarer til denne saken