HTML EMBED

FÅ 10 ANBEFALINGER TIL KOH SAMUI

I 1971 strandet to eventyrlystne turister på Koh Samui, og trodde de var kommet til Paradiset. De hvite strendene rundt nesten hele øya skimret som perlemor, palmene som kranset dem vaiet innbydende i brisen, og det jadegrønne havet glitret krystallklart utover i det uendelige.

Kokosbåten som den gang brakte dem ut hit fra Bangkok, er nå erstattet av bilferger, hurtiggående katamaraner og charterfly, men tross den sterkt økende interessen fra omverdenen, opprettholder Koh Samui mye av sin opprinnelige sjarm.

Du må bare dykke litt mer under overflaten for å finne den.

Luksusliv på stranda på Koh Samui

Bo Phut-stranda er ryggsekkene erstattet av Luis Vuitton-bager. De enkle, ofte palmebladtekte bungalowene er fortrengt til fordel for det ene lekre boutique-hotellet etter det andre.

Strendene både her og rundt omkring ellers på Koh Samui er fortsatt like flotte, og lokalbefolkningen har fremdeles tilgang til dem som tidligere. Det gjør at du føler deg mindre fanget i masseturismen her enn på større feriesteder inne på fastlandet.

– Koh Samui føles fortsatt ny og annerledes, mener Stephen Jean Dion, kanadieren som har gjort thai av seg, og som i dag serverer de lekreste matretter på ett av øyas fremste hoteller.

Hansar Samui Resort strekker seg nesten helt ut i vannet på Bo Phut-stranda, der de fleste av øyas ypperste hoteller ligger.

Dion var tidligere sjefskokk for det jordanske kongehuset, og på Hansar er det fremdeles mange av hans spesialiteter fra den gangen som dominerer. Fois gras fra Soulard, for eksempel, og bresse royal-due – en fransk klassiker som er å finne på en rekke Michelin-restauranter verden over. Alt er spesialbestilt og fløyet inn fra Europa.

– Hansar og Bo Phut-stranda er som et destillat av øya – up market, men med beina plantet i det lokale, forklarer Stephen.

Han henviser diskret til en klynge lokale «strandentreprenører» tjue meter oppover stranda fra hotellrestauranten. Mellom dem ryker det fra et enkelt, medbragt ildsted. De griller klassiske thairetter for en brøkdelen av prisen av det du må ut med på de omkringliggende luksushotellene, og har godt med kunder.

– De kan sine saker, men er ingen konkurranse, forsikrer Stephen meg.

– Her hos oss handler det om en totalopplevelse. Det er som en annen verden.

Noen timer senere, under en varm og strålende fullmåne som flimrer i det sølvskimrende havet, i lyset av gedigne kandelabre og over Stephens ytterst smakfulle lakseterrinne, er det umulig å argumentere imot ham.

Saken fortsetter under bildet

I skyggen av et tre på Koh Samui

På Koh Samui, som på mange andre steder både i Thailand og ellers i Sørøst-Asia, lever det elegante, moderne og luksuriøse side om side med det enkle og billige.

Øya har i overkant av 40 000 innbyggere, men oversvømmes av hundretusener av besøkende i året. De aller fleste av disse konsentrerer seg om de mange og innbydende strendene, som omkranser nesten hele den 229 kvadratkilometer store øya.

Når jeg drar av gårde på leiemopeden min dagen etter, langs den rundt 50 kilometer lange ringveien som følger hele kysten, er det som å foreta en tidsreise. Inntil begynnelsen av 1900-tallet var Koh Samui et selvforsynt samfunn som hadde liten kontakt med fastlandet. Folk drev med fiske, og besøkende begrenset seg stort sett til andre fiskere og handelsmenn som søkte ly her i dårlig vær, som regel under fart over Thailandgulfen. Disse var som oftest kinesere eller malayer, som ikke bare fant ly her, men også eksotiske frukter og gode fiskebanker rett utenfor. Mange ble igjen, og utgjør i dag en viktig del av øykulturen på Koh Samui.

Det var likevel ikke før på begynnelsen av 1970-tallet myndighetene fant det bryet verdt å bygge veier på øya. For 40 år siden var det rett og slett som en omfattende ekspedisjon å ta seg frem gjennom de jungelkledte fjellene, fra den ene delen av øya til den andre.

Alt forandret seg da ovennevnte kokosbåt med backpackere ankom. I løpet av de siste 20 årene har turismen eksplodert, og bare Phuket er nå større som øydestinasjon i Thailand.

De besøkende konsentrerer seg hovedsakelig langs strendene i Chaweng og Lamai på østkysten, mens i sør og vest er det fortsatt mulig å finne sin egen strand. Her ligger det også fredelige landsbyer der innbyggerne lever sine enkle liv som før «oppdagelsen» for drøyt 40 år siden, nærmest helt uforstyrret av turismen.

Under min tur langs kysten mellom Lamai og Ban Thong Krut står solen i zenith. Jeg svinger derfor inn under et digert frukttre. Heten er i ferd med å kvele foretaksomheten, selv blant øyas egne innbyggere, og under løvtaket ved det avsides tempelområdet Watklang er det i tillegg til skygge også en lett bris.

– Hot hot, er det eneste den tilårskomne munken jeg får en halvtime sammen med kan på engelsk, men vi orker knapt snakke.

Et par bekreftende nikk rekker langt under slike forhold.

Chaweng kaller

Koh Samui var i flere år en favoritt blant unge backpackere og vordende hippier fra Europa, mange på vei til Kathmandu og andre religiøse sentra i en tilsynelatende evig jakt etter «forståelse».

Som et resultat av den tiltagende turismen dukket det opp stadig nye og bedre overnattingsalternativer. En fergelinje fra fastlandet kom også på plass, men det var ikke før flyplassen kom, at besøkstallene for alvor skjøt fart. Da hadde også Europas jetsettere fått øynene opp for øyas attraksjoner, med det resultat at en mengde luksusresorter så dagens lys.

På halvøya Laem Hin Khom på sørvestkysten er det flere nye luksushoteller, som Conrad Koh Samui. Mellom den unnselige, men veldig hyggelige, strandrestauranten Talang Nam Beach i Pang Kay-bukta og øyhovedstaden Nathon, er det likevel flere kilometer med strender det knapt finnes mennesker på.

Etter en time og et måltid i skyggen av et palmetre på Talang Nam, setter jeg kursen tilbake mot østsiden av Koh Samui. Det er flott med lange strender uten mennesker og krystallklart vann, men det er noe med pulsen i byene som alltid trekker når dagen er på hell.

Med den synkende solen hører jeg tordenskrall i det fjerne. Vi nærmer oss regntiden, men ifølge en av øyas væreksperter er det ikke kjølig nok i de høyere luftlag til at vannet kondenserer og faller ned som regn.

I Chaweng fortrenger neonlysene halvmørket som følger meg den siste kilometeren inn til byen, og etter en halvtime er hovedstripen innhyllet i kveldsmørket. Da har jeg allerede benket meg til på en av Chaweng Beach Roads mange restauranter. Der treffer jeg en ytterst jovial, pensjonert svensk trailersjåfør.

– Hyggelig å se at du og kona koser dere, sier jeg vennlig imøtekommende og bestiller omgående noe drikke.

– Tuller du? sier svensken kjapt mens «fruen» er i et nødvendig ærend.

– Det er mora mi, hun er 87 og sprek som en fole!

Mannen spruter ut i en hes latter. Det er nok ikke første gangen han har opplevd den forvekslingen. I halvmørket dypt inne i Chawengs turistgetto er alle katter grå, og ferielykken stor. Jeg er umiddelbart unnskyldt.

I et mangfoldig ferieparadis som Koh Samui er takhøyden stor.

Saken fortsetter under bildet

Fakta om Koh Samui

Land Thailand
Folketall Ca. 40 000 (Thailand 66,5 millioner)
Valuta 100 baht = ca. 19 NOK
Landskode +66
Nødnumre Generelt 1155, turistpoliti 1699 / 077 421 281

Turistinformasjon til Koh Samui

> Tourism Thailand
> Koh Samui

Slik kommer du til Koh Samui

Thai Airways har direkterute til Bangkok fra Oslo flere ganger i uken.

Star Tour, Wikstrøm Reiser AS, Ving, OrkideEkspressen og Lilleput Reiser er blant selskapene som har pakketurer til Thailand.

HTML EMBED

HTML EMBED

10 anbefalinger på Koh Samui

1. Chaweng

Dette er Koh Samuis travleste strand, mest kjent for Chaweng Beach Road-gaten, som er breddfull av restauranter, butikker, massasjelounger og mye, mye mer. Gaten strekker seg parallelt langs den fem km lange Chaweng-stranda, der du finner hyggelige strandrestauranter og barer. Det kan fort bli litt slitsomt her på kveldene, men stedet har en skeiv sjarm som er lett å like. Sjekk ellers det gedigne Laem Dim-markedet, og de tilstøtende salgsbodene for sjømat. Ønsker du å kjøpe deg en silkekjole eller -dress er det mange gode muligheter og tilbud her.

2. Lamai

Dette er øyas nest mest populære strand, ikke ulik Chaweng. Her er det en vannpark for barn. I Wat Lamai finner du i tillegg et kultursenter samt et museum med gjenstander fra tiden før turismen fikk et grep på øya. I sørenden av stranda ligger de karakteristiske steinformasjonene Hin Ta og Hin Yai. Navnene kan oversettes til «bestefar» og «bestemor», og attraksjonen ligger i at steinene ligner genitalier... I dette området ligger det også flere enkle, og ganske gode thairestauranter.

3. Mae Nam

Denne stranda finnner du helt i nord, med utsikt til naboøya Koh Pha-Ngan. Her ligger luksusresortene på rekke og rad, langsetter en gylden strand, som strekker seg kilometer på kilometer fra Laem Na Lan i vest til Bo Phut i øst. Mest kjent er de syv bakgatene – soiene – som strekker seg innover i landet. Én av dem fortsetter videre inn i fjellene (Soi 1). I Soi 4 arrangeres det «vandregate» (marked) hver torsdag. Her finner du også et nydelig utsmykket kinesisk tempel med utsikt over stranda. En stykke innover langs Soi 5 ligger det en opplevelsespark, mens du i enden av Soi 7 finner den høyt rangerte golfbanen Santiburi.

4. Nathon

Øyhovedstaden Nathon er greit å besøke om du vil på det lokale matmarkedet eller én av restaurantene, men de færreste av turistene bor her. Dette er Koh Samuis eneste ordentlige by, som også huser øyas offentlige administrasjon. Her ligger i tillegg hovedfergeleiet om du skal til fastlandet eller til noen av øyene rundt.

5. Koh Samuis Fisherman’s Village

Bo Phut-stranda er mest kjent for Fisherman’s Village, en gate som løper parallelt med stranda og inneholder en rekke autentiske trehus hvor folk på øya har levd i generasjoner. Landsbyen er hyggelig, og føles ikke fullt så turistifisert som Chaweng. Du finner en rekke gode restauranter og butikker her, og hver fredag arrangeres «vandregate». Da syder det av liv og røre.

6. Big Buddha på Koh Samui

Den gylne kjempebuddhaen rett nord for flyplassen er lett å få øye på når du flyr inn til Koh Samui. Den gedigne statuen ligger på den lille Koh Farn-øya, og er øyas mest ikoniske severdighet. Hit kommer mange lokale for å be (husk å kle deg respektfullt). Rundt tempelområdet er det flere gode restauranter, og halvveis langs ankomstveien, mellom den store buddhaen og Wat Plai Laem-tempelet, er det en avstikker til Choeng Mon. Her ligger det flere vakre, avsides strender der du kan være nesten helt alene.

7. Spa og massasje på Koh Samui

Du bør unne deg en thaimassasje når du først er i Thailand og på Koh Samui. Det finnes flere gode steder som tilbyr timesmassasje til knapt 50 kroner. Mange av resortene har flotte spaanlegg. Et spesielt sted som bryter litt med det gjengse er Tamarind Springs Forest Spa, som ligger i Koh Samuis indre. Her inne i den tropiske skogen, ikke langt fra Lamai-stranda, kommer du dessuten nært innpå øyas særpregede, tropiske jungelvegetasjon.

8. Safari på Koh Samui

Med eller uten guide kan du dra inn i fjellene, som strekker seg 635 meter over havet på det høyeste. Like sør for dette høyeste punktet kan du klatre opp til vakre fosefall, ta en rundttur på ryggen av en elefant, eller bli fotografert sammen med tigre. Sistnevnte kan bli i overkant vulgært.

9. Boksecamp

Thaiboksing (muay thai) er en svært populær sport i Thailand, og det tilbys flere ulike opplegg for besøkende som ønsker å trene seg opp. Finn et kurs etter det nivå du ønsker å ligge på. Superpro Samui er ett av flere steder som tilbyr gode fasiliteter og utmerkede instruktører.

10. Hua Thanon

Denne hovedsakelig muslimske landsbyen sørøst på øya var hjem til noen av de tidligere bosetterne på øya. Det drives fortsatt fangsting herifra, og fiskemarkedet er velkjent. Ikke langt herifra ligger Tiger Zoo, Aquarium og Sealife Show, i tillegg til en sommerfugl- og krokodillefarm, samt et romdestilleri.

ABONNER PÅ REISER & FERIE digitalt eller på papir