Gå til sidens hovedinnhold

Kom mor og far med rumpa først?

Da gjorde mest sannsynlig du det også.

(iBergen.no) Sjansene for setefødsel er dobbelt så stor dersom en av foreldrene til barnet også ble født med rumpa først. Det viser forskning fra Universitetet i Bergen (UiB).

Fødsel i arv
Forskerne ved UiB fant at retningen en baby blir født i ligger i genene, ifølge British Medical Journal.

387.000 foreldre, deres barn og barnebarn født mellom 1967 og 2004 var med i undersøkelsen. Konklusjonen viste at en setefødsel går i arv.

Instinktivt snur babyer seg i slutten av svangerskapet for å fødes med hodet først. Færre enn én av 20 fødsler skjer med rumpa først. Setefødsler er langt mer risikofylte for barnet enn normale fødsler.

Forskerne mener at fordi også fedrenes setefødsler påvirket deres barns måte å komme til verden, måtte svaret ligge i genene, og ikke i barnemorens fysikk.

Vil ha mer data
Konklusjonen er omdiskutert, men kritikerne innrømmer likevel at resultatet er «interessant». Professor Janet Hardy ved Universitetet i Massachusetts ønsker at ansatte ved fødestuer skal fortsette å samle inn ytterligere data fra sine pasienter, mens Mervi Jokinen fra the Royal College of Midwives støtter undersøkelsen.

- Men totalt sett bør ikke kvinner være for bekymret for en mulig setefødsel, så lenge hun får den rette pleien, sier Jokinen til BBC News.

Les flere nyheter på iBergen.no

Reklame

Husker du disse to idiotene?