Gå til sidens hovedinnhold

Kombiner verneplikt og billig utdanning

Et år i militæret er ikke bortkastet. Her finnes det svært mange muligheter til å kompensere for det tapte året du får i forhold til utdanning og jobb. Her er våre tips.

Kurs i Forsvaret
På den lange listen over kurs som tilbys rekruttene, finner du alt fra sveisekurs og bartenderkurs til ex. phil.

Dessuten et bredt utvalg av datakurs, fra det helt grunnleggende til 5 moduler i nettverksadministrasjon.

Voksenopplæringen i Forsvaret har som formål å arbeide med å hjelpe deg som er soldat eller befal til videre utdanning eller jobb etter dimisjon.

Kompensere for tapt år
Hvis du tror et år i militæret er bortkastet tid når det gjelder formell læring, tro om igjen. Forsvaret gir deg nemlig muligheten til å kompensere for det tapte året du får i forhold til utdanning og jobb, når du er inne til førstegangstjeneste.

Sveising, maskin og ambulansepersonell
Sveisekurset - i regi av Garden - kan skilte med det beste utstyret på Østlandet, og alle former for sertifisering. Maskinførerkurset inneholder både praksis og teori; blant annet et 20 timers sikkerhetskurs, og en ukes praksis med maskinkjøring.

Et annet flaggskip er ambulansepersonellutdanningen på Lahaugmoen, som fortsetter utover tjenestetiden. 90 prosent av elevene herfra tar senere jobb i ambulansetjenesten.

Kan avlegge eksamen
Det tilbys diverse kurs og undervisning med eksamensavvikling direkte i regi av Forsvaret. Så mange som 80–90 prosent av de tjenestepliktige benytter seg av dette tilbudet. Forsvaret er imøtekommende for individuelle behov, og tilbyr også stipender og fjernundervisning for de som ønsker det.

Voksenopplæringen ved H M Kongens Garde i Oslo tilbyr:
Gratis kurs som fører frem til offentlig godkjent kompetanse
Yrkes- og studieveiledning og hjelp med jobbsøking
Stipend til utdanning utenfor Forsvaret

Her er alle kurstilbudene:
Jobbsøkerkurs
Sveisekurs
Lese- og skrivekurs (dysleksi)
Maskinførerteori
Ex.phil
Truckførerkurs (teori og praksis)
Stikking og nivellering
Bartenderkurs
Minibuss
Lagerteknikk
Vekterkurs
Førstehjelp
Næringsetablering
Førerkort kl. C1
Førerkort kl. C (ADR)
Varme arbeider
SQL database
Grunnleggende IT-forståelse (datakortet modul 1)
Bruk av operativsystem (datakortet modul 2)
Tekstbehandling/Word (datakortet modul 3)
Regneark/Excel (datakortet modul 4)
Database/Access (datakortet modul 5)
Presentasjonsverktøy (datakortet modul 6)
Internett (datakortet modul 7)
Nettverk/topologi (nettverksmodul 1)
Protokoll/Software (nettverksmodul 2)
Feilsøking/retting (nettverksmodul 3)
Nettverksadministrasjon (nettverksmodul 4)
Intranett (nettverksmodul 5)
Photoshop (Webdesign)
Frontpage (Webdesign)
Flash 5 (Webdesign)
Dreamweaver (Webdesign)
Videregående Word (datakortet expert)
Videregående Excel (datakortet expert)
Ambulansepersonellutdanning

Kursene holdes ved Gardeleiren, Kolsås leir eller Lahaugmoen leir. Påmeldingsfrist er 3 uker førs kursstart.

Lese og skrivevansker
Men det største satsningsområdet, eller «Pri. 1», som det heter er undervisning for dyslektikere og andre med lese- og skrivevansker eller mangelfull skolegang. Førstegangstjenesten er «siste tog» for de som sliter med disse problemene. Det blir med litt ekstra tid og rett til bruk av datamaskin ved eksamener. I tillegg til selve kurset, får deltakerne tilgang til Voksenopplæringens dataverktøy på fritiden.

Stipend
Du kan få opp til 7 000,- i stipend til utdanning utenfor Forsvaret i løpet av 12 måneders førstegangstjeneste.

For å få stipend, må du søke tidlig, helst før du begynner på kurset. Søknadsskjema får du ved henvendelse til Voksenopplæringen. Se kontakt informasjon nedenfor. Søknaden må være så nøyaktig som du klarer å få den, men har du ikke nøyaktige utgifter, går et overslag fint.

Senest etter et par ukers tid, vil du få melding om søknaden er innvilget eller ikke. Når du så er ferdig med kurset eller har tatt eksamen, må du sende kursbevis og/eller bekreftelse på avlagt eksamen sammen med spesifiserte originalkvitteringer for alt du har brukt penger på til oss. Deretter vil saken din bli oversendt til økonomikontoret for refusjon.

Hvor mye dekker forsvaret?
Du kan ikke regne med å få dekket alle utgiftene dine. Til bøker og materiell dekker forsvaret 50 prosent av utleggene dine, det samme gjelder til kursavgift. For eksamensavgift dekker forsvaret 80 prosent ved eksamen i fag fra videregående skole, og 70 prosent når det gjelder øvrige eksamener. Må du reise for å ta eksamen (helst skal du ta eksamen hos oss eller ved Privatistkontoret i Oslo), vil du kunne få refundert 70 prosent av dette.

Kontakt
Voksenopplæringen ved H M Kongens Garde er åpent fra 08.15-15.30 alle hverdager med unntak av fredag, hvor vi stenger kl. 14.30. Kontoret ligger i kantine/velferdsbygget i Huseby leir (Gardeleiren).

Besøk voksenopplæringen ved H M Kongens Garde

Mer om utdanning

Slik velger du riktig utdanning
Når du skal velge utdanning er det lurt å tenke på hva du liker å drive med og hva du er flink til. Hvilke fag liker du best? Liker du å jobbe for deg selv eller i grupper? Synes du det er gøyest med praktiske oppgaver, eller foretrekker du å lese, skrive og arbeide med teoretiske oppgaver?

[Les mer]

Hvilken utdanning skal du velge?
Det er enda mange som ikke har bestemt seg for hvilke skoler de skal søke på. Her finner du noen nyttige tips.

[Les mer]

Lyse fremtidsutsikter for flinke elever
På skolen hører du kanskje av og til de som sier at alt blir annerledes når dere skal ut i jobb, og at det da er andre egenskaper som teller. Men stemmer det.

[Les mer]

Sjekk årets mest spennende reisetips
Kjenner du vårsola vekke opp din sosiale samvittighet? Du kan kombinere reiselyst og dugnadsånd hvis du jobber frivillig i utlandet. Sjekk våre tips.

[Les mer]

Reklame

NÅ: Gjør julegavekupp hos to friluftsgiganter