Gå til sidens hovedinnhold

Kommentar: En kikk på 2005

Rapporter om at folk i det norske finansmiljøet også er rammet av katastrofen i Sørøst-Asia, gir en bismak på starten av børsåret. iMarkedet ser likevel inn i glasskulen for børsåret 2005

Kommentar: Det fantastiske børsåret 2004 sluttet med et antiklimaks. Nå ser det ut til at også folk i det norske finansmiljøet er rammet av naturkatastrofen etter jordskjelvet i Det indiske hav.Vi sender vår dypeste medfølelse til de rammede, og håper at myndighetene, sammen med hjelpeorganisasjonene, yter den hjelp folk trenger.***************Ser man tilbake på 2004 er fasiten en oppgang på 38 prosent for Hovedindeksen på Oslo Børs. Ingen hadde ventet det ved inngangen til 2004. Hvor tok man feil?Svaret er oljeprisen. Ingen hadde trodd at vi ville få en oljepris over 50 dollar i løpet av fjoråret. Dollarfallet var også en overraskelse for de fleste ekspertene.Disse to faktorene alene veltet fundamentet i børsekspertenes modeller. Dette er også en viktig lærdom før 2005.Flere og flere markedsobservatører mener nå at spådommene på børsmarkedet er mer feil enn riktig. En gjennomgang iMarkedet gjorde i sommer, av ekspertspådommene for utviklingen på Oslo Børs i 2004, viste store bommerter. Dette skjer ikke fordi børsekspertene er idioter selvsagt, men fordi det er ekstremt vanskelig å forutsi noe som helst om børsutviklingen på lengre sikt.På kortere sikt har ekspertene på Oslo Børs imidlertid gjort det godt i 2004, i alle fall hvis vi bruker meglerhusenes ukesporteføljer som måle-enhet. Hver uke går iMarkedet gjennom meglerhusenes egne anbefalte aksjeporteføljer. I år slo DnB Nor Markets rivalene First Securities og Terra Securities, etter en oppgang i ukesporteføljen på over 90 prosent.Meglerhusenes porteføljer var langt bedre enn noen andre porteføljer. iMarkedets inntrykk er likevel at meglerporteføljene gjør det klart bedre målt mot Hovedindeksen i gode børsår enn i dårlige. Grunnen til dette er at meglerhusene naturlig nok er mer opptatt av populære aksje, som ofte har høyere prising.Disse aksjene gjør det relativt godt i gode børsår. For mer langsiktige investorer anbefaler vi i iMarkedet at investorene velger mer upopulære aksjer, eller de med lav prising i forhold til inntjening (P/E)I de siste årene har det vokst frem en helt ny retning under parolen Contrarian Investments. Her sverges det til investeringer i selskaper med lav P/E. Forenklet kan man si at risikoen for å tråkke feil i selskaper med lav P/E er klart mindre enn i høy-P/E-selskapene.Noen betraktninger om 2005:* Oslo Børs:

Mulighetene for å finne røverkjøp på Oslo Børs er er nå langt mindre enn da iMarkedet anbefalte leserne å kjøpe aksjer sommeren for halv annet år siden. Bare for å minne leserne på det; var redaktøren Trygve Hegnar så frekk den gangen at han kalte oss amatører på grunn av vår kjøpsanbefaling på Oslo Børs. I ettertid har det vist seg at det var Hegnar selv som tok feil.Det er uansett lengre mellom røverkjøpene på Oslo Børs ved inngangen til børsåret 2005.* Oljeprisen:

Utviklingen i oljeprisen har vært svært vanskelig å forutsi for noen og enhver. Vi husker tilbake til en samtale med en av journalistene i anerkjente The Economists for noen år tilbake. Bladet hadde da spådd oljeprisen ned i 5 dollar. Nesten samtidig gikk oljeselskapet Saga over ende, og ble overtatt av Hydro.Forventningene til utviklingen i oljeprisen var unisont negative. Så gikk det altså motsatt vei.I dag legger oljeselskapene en oljepris på mellom 20 og 25 dollar som grunnlag for sine investeringsbeslutninger. En oljepris over dette vil anses å være en bonus for investorene på Oslo Børs.* Renten og kronen:

Med en fortsatt høy oljepris og positive konjunkturprognoser for innenlands-Norge, er det mye som tyder på at investorene og folk flest må vente seg en fortsatt sterk krone mot handelsvalutaene og at renten settes opp i løpet av 2005.Sjeføkonomene til bankene venter at det første renteløftet fra Norges Bank kommer til sommeren.Den høyprofilerte investoren Øystein Stray Spetalen var i julen ute å spådde at renten ville stige langt mer enn noen våger å tro på. Spetalen har for øvrig vært ute å spådd ragnarok før, uten at det slo til.Uansett; retningen til renten peker oppover.Vi registrer til slutt at ekspertene er samstemte i at 2005 ikke blir et like godt børsår som 2004. I snitt venter børsekspertene en oppgang for Oslo Børs på mellom 0 og 10 prosent i år. Offshore- og IT-aksjene ser ut til å være favorittsektorene i 2005.Kanskje 2005 blir noe så uvanlig som at spådommene til ekstertene slår til. Vi i iMarkedet ønsker alle et godt investeringsår i 2005.

Kommentarer til denne saken