Gå til sidens hovedinnhold

Kommunene rakk aldri å svare

- Hadde kommunene sagt ja til Terra, hadde de hatt et bedre tilbud enn i dag.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Det sa styreleder i Terra-Gruppen, Gabriel Block-Watne, som ble stilt til veggs av journalistene på pressekonferansen etter eiermøtet i Terra-gruppen torsdag ettermiddag.

NA24 - din næringslivsavis

- Men rakk kommunene noen gang å svare på tilbudet?

- Nei, det gjorde de ikke, sa Block-Watne

Han indikerer at kommunene selv har skylden for den vanskelige situasjonen de nå er i, siden de de ikke klinte til på Terra-tilbudet, med i stedet valgte å forholde seg til tidsfristen onsdag klokken 16.

Les også: Terra tar tapet

- Da ville vi ha fått til en oppløsning av fondene, sa Block-Watne, som tilføyde at konkursen likevel ville blitt et faktum etterpå.

Han henviste alle krav fra kommunene til boet etter Terra Securites, og sa de hadde hadde hatt viktigere ting å gjøre enn å snakke med kommunene den siste tiden.

Hastet til skifteretten
Hattfjelldal-ordfører Asgeir Almås sa tidligere torsdag til NA24 at Terra ikke skal se bort i fra muligheten for at de ville ha sagt ja til tilbudet om 150 millioner, med diverse tileggspunkter, dersom de fikk anledning til å svare.

Men det fikk de altså ikke.

Før svarfristen gikk ut, valgte Terra Securities å ta den tunge avgjørelsen å slå seg selv konkurs onsdag morgen, etter at Kredittilsynet varslet at de ville tilbaketrekke selskapets meglerkonsesjon.

FÅ OVERSIKT: Alt om kommunesmellen

- Må ha forstått konsekvensen
Terra hadde svarfrist med tilbakemelding til tilsynet først 6. desember, men valgte da varselet kom på bordet å gå strake veien til skifteretten.

- Det er helt umulig å drive uten konsesjon, sa styrelederen.

- Ble det opplyst til kommunene at dette ville bli utfallet?

- Det må de vel ha forstått, sa Block-Watne.

Men det gjorde ikke kommunetoppene. Da NA24 overrakte de fire nordlandsordførerne nyheten om konkursen, var det en nærmest sjokkartet stemning som rådet, og de vanligvis snakkesalige ordførerne mistet både munn og mæle.

Vil reise kjerringa
Block-Watne tror imidlertid at Terra vil klare å reise kjerringa etter at den verste støyen har lagt seg, og er glad fra støtten fra sparebankene.

- Vi skal klare å bygge opp dette igjen, sa Block-Watne, som tilføyde at de ikke har vurdert hvorvidt Terra-navnet kan bli vraket i fremtiden.

Styrlederen kunne ikke redegjøre for når de første meldingene om lumske arbeidsmetoder i Terra Securities kom på bordet til styret, men bekrefter at dette har vært diskutert før bomben smalt.

Ingen av de 78 sparebankene i Terra-systemet har for øvrig de fire verst rammede nordlandskommunene som kunder.

Se video fra pressekonferansen her (TV 2 Nyhetskanalen):

198683

Reklame

Dette påskeegget er nesten for godt til å være sant