Gå til sidens hovedinnhold

- «Kon-Tiki» var 10-20 stemmer unna Oscar

- Det er bittert, sier filmens agent.

– Harvey Weinstein, Jeremy Thomas og jeg telte stemmene vi hadde sikret oss. Det manglet kun noen få før vi kunne være rimelig sikre på å vinne. Kanskje så lite som 10-20 stemmer, sier Kon-Tikis agent Tatiana Detlofson, til NTB.

Agenten legger ikke skjul på at hun er skuffet over at lobbyvirksomheten ikke førte fram.

De siste månedene har hun, sammen med distributøren The Weinstein Company, produsent Jeremy Thomas og regissørene Joachim Rønning og Espen Sandberg, jobbet døgnet rundt for å promotere filmen og for å sikre flest mulig stemmer.

Var så nær
– Jeg er aldri nervøs, men nå var jeg det. Vi var så nære. Det er bittert. Samtidig er alt som har skjedd etter nominasjonen flott for «Kon-Tiki» og norsk film, sier hun.

I motsetning til i de andre kategoriene er det et krav om at medlemmene i akademiet har sett samtlige fem filmer før de kan stemme på beste fremmedspråklige film. Det gjør at langt færre stemmer i denne kategorien.

– Jeg har sett filmen tre ganger og synes den er svært flott. Utrolig hva de har fått til for så lite penger, sa et av akademiets medlemmer som stemte på «Kon-Tiki» til NTB dagen før Oscar-showet.

Dyreste
Med et budsjett på 100 millioner kroner er «Kon-Tiki» den dyreste norske filmen noensinne. I Hollywood-målestokk er imidlertid dette småpenger, spesielt for filmer med så mye spesialeffekter som «Kon-Tiki».

Kvaliteten på spesialeffektene og det visuelle uttrykket i filmen har vakt begeistring i filmbyen. Detlofson tror «Kon-Tiki» kunne vunnet om de hadde klart å mobilisere flere av stemmegivere med bakgrunn fra spesialeffekter.

– Flertallet av dem som kan stemme, er medlemmer av skuespillforbundet. «Amour» hadde svært godt skuespill, og jeg tror de vant på det, sier Detlofson.

Ingen i Oscar-akademiet vil kommentere denne saken. De viser til at både stemmegivning og antallet stemmer til hver film aldri blir offentliggjort. (©NTB)

Reklame

Kurs: Dette må du vite om bobler

Kommentarer til denne saken