(YEYE): Tolv svenske leger går nå ut og angriper kondomets rykte som et nærmest helt sikkert prevensjonsmiddel. De mener staten bør sette i verk tiltak for at folk skal ha færre sexpartnere.

- Ikke sikker
I et debattinnlegg i den svenske avisen Dagens Nyheter skriver legene at kondomet er oppskrytt.

- En korrekt og konsekvent anvendt kondom gir teoretisk en bra beskyttelse, men fungerer betydelig dårligere i det virkelige livet, skriver legene.

I Sverige har man de siste årene sett en økning i antallet seksuelt overførbare infeksjoner, samtidig som salget av kondomer går bedre enn noensinne. Derfor mener legene at man nå må se på andre måter å bekjempe sex-sykdommene på.

Legene mener svenske myndigheter må få på plass en nasjonal strategi for å få folk til å kutte ned på antallet seksualpartnere.

- Ingen grunn til å ikke bruke den
Men Cecilie Melberg, produktsjef i kondomprodusenten RFSU Norge, avviser legenes påstand.

- Det er klart det alltid vil være rom for brukerfeil når det gjelder kondombruk. Det er det eneste prevensjonsmiddelet vi har for menn og det eneste prevensjonsmiddelet som beskytter mot seksuelt overførbare infeksjoner, sier Melberg til Yeye.

Hun forstår hva legene tenker, men mener de bør stikke fingeren i jorda.

- Skal man være helt sikker på å ikke bli smittet, så er nok det beste alternativet å ikke ha sex. Men jeg tror nok man bør stikke fingeren i jorda og tenke over hvor reelt det er at folk frivillig går med på å ha mindre sex, sier hun.

- At kondomet ikke gir hundre prosent sikker beskyttelse, er ingen grunn til å la være å bruke den, avslutter hun.

For å få til en riktig kondombruk er RFSU ute på flere festivaler i sommer hvor ungdom blir lært opp i korrekt kondombruk.

Her kan du teste dine sex-kunnskaper:

34728

Siste fra Yeye: Gå til forsiden her!