(KLIKK.NO): Ved å bruke kondom viser man at man er en person som tar ansvar, ikke bare for sitt eget liv og helse, og for partnerens, men for ting i livet.

Kondomer har sine klare fordeler og også sine svakheter.

- Det kan ikke fremheves godt nok at kondom er det eneste som beskytter mot kjønnssykdommer, og at det kun er økt kondombruk og smitteoppsporing som kan redusere smitten, har allmennlege og sexologisk rådgiver Trond Daae-Johansen ved Lille grensen legesenter tidligere uttalt til Klikk Helse.

Nedsatt følsomhet

- For mange gutter er det dessuten en stor fordel å få nedsatt følsomheten fordi de får alt for tidlig utløsning. Så kondom bruker man faktisk også for å utsette en tidig utløsning, ifølge sexolog Kjell-Olav Svendsen.

Enkelte liker kanskje å tro at de har stor penis, noe som kan være grunnen til at RFSU selger forholdsvis mye av sitt aller største kondom.

Det er ikke lengden på kondomet som er det viktigste for passformen, men bredden.

Elektrisk kondom

Den vanligste unnskyldningen for ikke å bruke kondom er nettopp at de nedsetter følsomheten, så hvis kondomer ikke nedsatte følsomheten ville det vel ikke være noen unnskyldning for ikke å praktisere sikker sex?

Dette er tanken til Firaz Peer og Andrew Quitmeyer ved Georgia Tech's Digital Media Program.

Studentene har utviklet Electric Eel, en prototype på en digital enhet som skal få et kondom til å sende elektriske, stimulerende impulser til penis under akten.

- Enheten sender korte elektriske impulser langs undersiden av kondomet.
- Tanken bak er å oppmuntre menn til å bruke kondomer, som tradisjonelt sett nedsetter følsomheten under sex.
- Prototypen ble laget ved å benytte et mykt, stimulerende hylster innsatt med elektroder.
- Enheten styres av en micro-kontroller som kan kobles til ulike sensorer.
- Designerne hevder at mengden elektrisitet det er snakk om er «veldig liten».

Nesten som et sexleketøy

Ledelsen ved Sex og samfunn - senter for ung seksualitet (tidligere Klinikk for seksuell opplysning), sammenligner det elektriske kondomet med et sexleketøy.

- Med et forbehold om at jeg ikke har sett «vidunderet» høres det ut som noe for viderekommende som skal ha det gøy med seksualiteten sin, men ikke noe for allmennheten, sier spesialist i sexologisk rådgivning (NACS) Tore Holte Follestad, assisterende daglig leder ved Sex og samfunn - senter for ung seksualitet.

Senteret er landets største senter for seksuell og reproduktiv helse for unge voksne, og fungerer som et nasjonalt ressurssenter.

- Det er viktig at noen prøver å gjøre noe for å få opp kondombruken, men i stedet for sære, tekniske duppeditter, så hadde jeg nok kanskje heller jobbet med hva som skal til for at gutter føler seg trygge nok til å bruke et kondom, sier Holte Follestad.

Trygg som seksuell person

Å bli trygg nok til å bruke kondom handler om to ting; å finne det kondomet som passer, og det å lære seg å bruke det. Det handler i bunn og grunn også mye om selvtillit.

- Den myten vi kanskje bør jobbe mest med er at mange menn tror at penisen deres passer alle kondomer. Men hvis man bruker et kondom som ikke passer til sin penis, så vil det oppleves som ubehagelig, og når noe oppleves som ubehagelig blir det ikke så mye til nytelse, sier Holte Follestad.

- Videre handler det om å trene på å bruke kondom, hvordan man skal få det på med en og to hender, som en del av sex eller hvordan partner kan ta det på med munnen, sier han.

Videre handler det altså om å bli trygg på seg selv som seksuell person; i hvor stor grad en klarer å ta vare på seg selv og egne seksuelle behov og klarer å formidle det.

- Dersom man er usikker, famlende og i tillegg usikker på hvordan bruke det, vil det kunne være med på å gjøre at man ikke bruker kondom så ofte som man kanskje ville, sier han.

Forum: - Jeg har ikke hatt sex på 20 år

Trendy kondombruk

- Det viktigste aspektet er nok viktigheten av å gjøre kondomer og kondombruk mer trendy.

«Gode og ansvarsbevisste elskere bruker kondom!», sier lege Kjell-Olav Svendsen, også styreformann i RFSU Norge, som han mener gjør et viktig arbeid innen seksualopplysning.

RFSU er ikke er kjent med den elektriske prototypen, men så er stimulerende kondomer heller ingen utpreget ny trend.

- Dette er ikke helt nytt, men trendene utvikler seg hele tiden (nye produksjonsmetoder osv.). Det er også en todeling her: Følsomhet (som oftest går på tykkelse) og lengre ereksjon, samt andre egenskaper. Følsomhet er den sterkeste trenden og den største årsaken til at menn dropper kondomer, sier Svendsen.

Det vil hele tiden skje en utvikling som gir bedre sex, blir vi fortalt.

Tiltak for å få opp kondombruken

Av de tiltak RFSU gjør for å få flere menn til å bli positive til å bruke kondomer, er dette også todelt, ifølge styreformannen.

- Det ene er utviklingen av sortiment. Det gjelder både alternativer som bevarer følsomheten, samt alternativer som forlenger ereksjonen og så videre, sier Svendsen.

RFSU jobber aktivt med å få opp bevisstheten rundt at det finnes alternativer som oppleves nærmere «uten», men som fremdeles beskytter like bra som andre kondomer.

- Det andre er prøvingen gjennom ulike tiltak og samarbeid. Dette skal bidra til å ufarliggjøre bruken av kondom med glimt i øyet og humor. Dette gjør at flere skjønner viktigheten av å bruke kondom, noe som også gjør det lettere å bruke og kjøpe, sier han.

RFSU har blant annet innført Sex Hour som foregår 21. juni hvert år, som bidrar til å fremme bruken av kondomer med en litt artig vri.

Fremtidens superkondom

- Det er positivt at det er fokus på nye kondomer, siden over halvparten av nordmenn velger å ikke bruke kondom (RFSU's nordiske undersøkelse Sex og kondom og sånn 2013), sier presseansvarlig i RFSU Norge Christina Placht.

Selv om RFSU Norge ikke kjenner til det elektriske kondomet, kan de fortelle at det kommer et nytt kondom fra RFSU i 2015 som har lignende fordeler.

- Det er innsatt med et spesielt glidemiddel som bidrar til å maksimere penis´ hardhet og forlenge ereksjonen, sier Placht.

RFSU omtaler det som fremtidens superkondom.

Les også:

Best i senga med kondom

Har du dette, bør du ikke ha sex

Slik eldes underlivet