Gå til sidens hovedinnhold

Noen ganger teller størrelsen

Bruker du riktig kondomstørrelse?

(SIDE2): Det sies ofte at størrelsen ikke teller, men når det kommer til kondomer er størrelsen svært viktig. En fersk undersøkelse viser nemlig at nesten halvparten av alle menn ikke har riktig størrelse på kondomet – og dette kan få fatale konsekvenser.

Få siste nytt fra Side2. no: Klikk her!

Sprekker og sklir av
Feil størrelse dobler faktisk sjansen for at kondomet sprekker, eller sklir av. Men ikke nok med det - 34 prosent av respondentene sa at de tok av kondomet før samleie var ferdig. Dette kan føre til både uønsket graviditet og økte sjanser for å bli smittet av kjønnssykdommer.

En rådgiver ved organisasjonen «Brook» (en frivillig organisasjon som gir gratis og konfidensielle sexråd til unge), uttaler til BBC News at om kondomer blir brukt riktig er de 98 prosent effektive.

- Standard latekskondomer bør passe til de fleste, men det er mange andre forskjellige typer av kondomer tilgjengelig i ulike former og størrelse, og å prøve ulike typer vil bli viktig når man skal finn «den rette», sier rådgiveren Simon Blake, til avisen.

Mindre nytelse
I i tillegg til å utsette deg og din partner for farer, kan feil størrelse på kondomet også føre til redusert nytelse ved sex – og det både for deg og din partner. Kondomet har økt i popularitet de siste årene, og er nå nesten like populær som p-pillen, men allikevel er det mange som ikke har funnet rett størrelse.

Undersøkelsen er gjennomført av Universitetet i Kentucky, og de amerikanske forskerne mener man bør bedre helsetiltakene for å forsikre seg om at menn finner den beste størrelsen.

Må lære kondomkunnskapene
Natika Halil fra «Family Planning Association» (FPA), mener derimot at både menn og kvinner må ta seg tid til å lære de nødvendige kunnskapene for å sette på et kondom.

- Selvsikkerhet og ferdigheter for å sette på et kondom vil også virke inn på hvor bra de brukes. Menn kommer i alle former og størrelse, og det gjør også kondomer. Når vi snakker med menn på FPA hjelpelinjen om kondomer som sprekker, faller av og blir et bry å bruke, er en av hovedproblemene så enkelt som at man ikke bruker riktig størrelse, sier hun til avisen.

Kommentarer til denne saken