Gå til sidens hovedinnhold

Kjøper designdress til 10.000

- Jentenes bunader er jo tre ganger dyrene enn en Moods of Norway-dress, sier Erik.

(SIDE2): Han dropper den tradisjonelle konfirmantdressen.

Mai er høyaktuell konfirmasjonstid, og felles for alle konfirmantene er pene antrekk; på tradisjonelt vis i mørke dresser for gutta og bunader til jentene. Men nå er det kanskje på tide å bryte med disse tradisjonelle ubekvemme sorte dressene?

Side2 har møtt stylisten og trendeksperten Erlend Elias, og konfirmantene Erik Anders Sæter og Benjamin Carboo Norheim. Les alt om hva de mener om guttas konfirmasjonsantrekk her!

- Finn din personlighet
Stylisten: - Snittet er viktig. Er du slank bør du velge slimfit eller innsvinget liv. Hvis du er slank, men velger en dress uten god passform, vil du aldri få en dress som sitter fint. Er du stor eller veldig muskuløs bør du velge en dress som er mer rett i fasongen, uten innsvinget liv. Hvis du ønsker en smalere figur, velger du slips. Det gir en smalere silhuett, enn for eksempel sløyfe, forteller Erlend Elias til Side2.

Han mener du ikke skal være så opptatt av trendene som gjelder akkurat nå, men velge det du føler deg mest vel i.

Stylisten: - Det viktigste er at du finner din personlighet, og lar utstrålingen din vise seg gjennom dressen på konfirmasjonsdagen.

Men har antrekket mye å si for selvtilliten til konfirmantene?

Stylisten: - Det betyr ALT.

Konfirmant i Moods of Norway
Erik Anders Sæter kommer fra Hammerøy, et lite tettsted utenfor Narvik. Han skal stå til konfirmasjon 5. juni i denne rutete dressen fra Moods of Norway, med en samlet prislapp på nærmere 10.000 kroner.

Erik: - De fleste av mine venner konfirmerer seg i sort dress. De tør rett og slett ikke å gå for noe utradisjonelt.

Men du tør?

Erik: - Ja, hvorfor skal jeg kle meg i samme antrekk i konfirmasjonen som jeg ville brukt i en begravelse. Konfirmasjon er jo en festdag, sier han.

Men du er ikke redd for å bli mobbet?

Erik: - Jeg har brukt fargerike dresser før, og har selvfølgelig fått blandet tilbakemeldinger. Men jeg bryr meg ikke om hva andre synes. Jeg er imot at alt skal være så konservativt. Jeg er ikke redd for å bli mobbet. Jeg var 11 år da jeg fikk min første Moods-dress, og jeg fikk mange kommentarer som «homofilt kledd» og «Fomlesendressen». Men jeg bruker heller energi på å opphause meg selv enn å rakke ned på andre.

Han fortsetter.

Erik: - Jeg er opptatt av hva jeg har på meg, men ikke like opptatt av å følge trendene. Mamma ville gjerne at jeg skulle ha mørk dress, men det er for konservativt for meg.

- Tenk å få føle seg vel og kjekk i et kult antrekk
Stylisten mener konfirmantene bør sette ned foten, og være mer med på planleggingen av konfirmasjonsdressene.

Stylisten: - Vi sammenligner ofte kirken med noe mørkt og dystert, så hvorfor gjøre dagen enda tristere. Tenk å få føle seg vel og kjekk i et kult antrekk, enn å føle seg ubekvem i en sort dress. I år har jeg fått ekstremt mye henvendelser på bloggen min fra konfirmanter og foreldre som ønsker en utradisjonell dress. Jeg mener at alt er lov, så lenge du er pyntet.

Hva med bunad for menn, er det kult?

Stylisten: - Jeg elsker bunader på både gutter og jenter, men problemet er at de fleste guttene ikke er fullvokst til konfirmasjon. Da er det bedre å ønske seg sølvet til konfirmasjon og kjøpe bunaden når du er ferdig utvokst.

Han legger til.

Stylisten: - Konfirmasjon er en milepæl, der du går fra å være barn til å bli voksen, men du trenger ikke kle deg som en gammel gubbe av den grunn. Det er bare kjempefint med dem som tør å skille seg ut. Men det trengs mye indre styrke.

Stylisten fortsetter.

Stylisten: - Jeg synes for eksempel at det er forferdelig at foreldre bare kjøper en dress til barna, uten at de selv får være med å bestemme. Konfirmasjonsbildet vil alltid henge på veggen, og dagen er jo ødelagt med et kjipt antrekk.

Men må man velge en dress fra Moods?

Stylisten: - Nei, ikke alle har råd til det. Det finnes fine dresser på for eksempel Hennes&Mauritz også, så kan du heller kjøre på med litt kult tilbehør som for eksempel sko med detaljer, slips, sløyfe og kanskje en hatt? Du kan jo rocke opp antrekket med noen kule briller og et par armbånd også.

Og til de mest vågale, har stylisten ett råd.

Stylisten: - Sukkerfarger og signalfarger er en kjempetrend i år, så gå gjerne for et innslag av det. Men det er selvfølgelig smak og behag.

- Ren og pen viktigst
For å unngå de verste fallgruvene, er det lurt å lytte til et par råd fra stylisten og konfirmantene.

Erik: - Jeg har ofte brukt vans eller lacoste-sko til dress, men til konfirmasjon velger jeg sorte pensko. Det er det eneste riktige på konfirmasjonsdagen, mener han.

-Er det andre ting man bør unngå?

Benjamin: - Jeg synes ikke man skal bruke hatt i kirken. Jeg hadde på meg en hatt i kirken da vi var på kor-tur til USA, men da var det en dame som kom bort til meg og tok av meg hatten, forteller oslogutten Benjamin.

Stylisten: - Det er så mange uskrevne regler i kirken, og det synes jeg ungdommen nå skal bryte. Men du kan uansett unngå jeans, joggebukse, nuppete gamle klær, ustelt negler og fett hår. Ren og pen er det viktigste, smiler han.

- Bunad er tre ganger dyrene enn en Moods-dress
De to konfirmantene er ganske uenige om hvor viktig merkene er på konfirmasjonsdressen.

Benjamin: - Nei, jeg bryr ikke så mye om merke. Hvis jeg hadde kommet i en Moods-dress hadde alle vennene mine ledd av meg. Vi bruker mest skateklær fra Session, og til konfirmasjon blir det vel mest tradisjonelle sorte dresser. Jeg har ikke kjøpt dress ennå, siden min konfirmasjon ikke er før i august. Men det blir vel en sort dress, eller det mamma kjøper til meg.

Erik: – Jeg er i et typisk fotballmiljø, og det er vi nok litt mer opptatt av utseende og merker.

Benjamin nikker og er helt enig.

Benjamin: - Det er vel kjent at vi skatere bruker mer baggy klær, mens fotballgutta er mer sossete og bruker tighte klær.

Men er det ok å kjøpe konfirmasjonsdress fra Dressmann?

Erik: - Alle gjør jo det.

Erlend: - Og det er vel fordi Dressmann har lagt seg på et prisnivå som er passende for de fleste. Så det er helt naturlig at folk handler dress der. Men med litt mer planlegging, kan du få et kult antrekk fra andre kjedebutikker også. Det er uansett store variasjoner mellom konfirmantene, noen 14 og 15 åringer bryr seg jo ikke i det hele tatt, sier han.

Erik nikker seg helt enig.

Erik: - Nei, for mange er pengene det viktigste. Jeg er opptatt av hva jeg har på meg også. Jentene får bunader til 20-30 000 kroner, og det er jo tre ganger dyrene enn en Moods of Norway-dress, sier han.

Her er Eriks konfirmasjonsantrekk (alt fra Moods of Norway):

Rutete jakke: 4499,-

Vest: 999,-

Bukse: 1199.-

Sko: 1499,-

Slips: 399,-

Hvit skjorte med mansjettknapp: 1099,-

Totalt: 9691,-

Her er Benjamins konfirmasjonsantrekk:

Vintagejakke fra Ralph Lauren: ukjent

Wesc skjorte: 699,-

Sløyfe fra Moods of Norway: 399,-

Humør shorts fra Urban: 599,-

Sko fra Moods: 1499,-

Totalt: 3196,-

Stylistene er Erlend Elias og Sofia Charlotte Landberg.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken