(YEYE): Vi er nok en gang i ferd med å gå inn i høysesongen for konfirmasjoner. Allerede neste helg blir årets første kull konfirmert.

Hva synes du om konfirmasjon? Si din mening i bunn av saken!

Både Kirken og Human-Etisk Forbund opplever en nedgang, på henholdsvis 0,8 og 1,5 prosentpoeng. Tallene for kristelig konfirmasjon er bare foreløpige, men Kirken er fortsatt desidert størst på konfirmasjon. Hele 65,9 prosent av alle 15-åringer konfirmerer seg i kirken. 15 prosent velger å konfirmere seg humanistisk (tidligere ble dette kalt borgelig, journ. anm.).

Den totale nedgangen blir dermed på drøye 2 prosentpoeng. I følge Human-Etisk Forbund har den totale nedgangen de siste 25 årene vært på rundt 5 prosent.

Vet ikke hvorfor
Men selv om nedgangen er tydelig, vet ingen hvorfor det er en nedgang.

- I mange år har vi opplevd at det veksler litt mellom Kirken og oss. Nå har vi lenge hatt en økning, men i fjor stagnerte det hos oss, sier pressesjef i Human-Etisk Forbund, Jens Brun-Pedersen.

Men Brun-Pedersen mener det ikke er noe mål for Human-Etisk Forbund å få flest ungdommer til å ta humanistisk konfirmasjon.

- Vi har ikke noe mål om å ha flest mulig konfirmanter. Det vi ønsker er å gi ungdommen et valg, slik at ikke kirken blir det eneste stedet man kan konfirmere seg, sier han.

- Færre kristne ungdommer
I Den Norske Kirke har man derimot en teori. Seniorrådgiver i Kirkerådet, Per Tanggaard, tror årsaken til nedgangen skyldes at det er flere ungdommer med en annen religiøs bakgrunn enn hva som er tradisjonelt.

- Vi er egentlig overrasket over at nedgangen ikke er større. Ser man på for eksempel Oslo, så er det kun rundt 40 % som konfirmerer seg, sier Tanggaard.

Siste fra Yeye: Gå til forsiden her

Hva synes du om konfirmasjon? Si din mening!