(SIDE2): I 1997 ble belgierne rystet av påstandene om at kong Albert II hadde en datter født utenfor ekteskapet. Skulptøren Delphine Boël ble født i 1968, og skal være resultatet av et sidesprang kongen hadde med en belgisk aristokrat, baronesse Sybille de Selys Longchamps.

Verken Delphine Boël eller hennes mor har kommentert saken, og hoffet avviste den gang påstandene som «ondsinnet sladder».

Fikk datter i 1940
Nå hevder forfatteren Leo Van Audenhaege i en ny bok at Alberts far, kong Leopold III, også fikk barn med en elskerinne – og at den belgiske kongen dermed har en hittil ukjent halvsøster, skriver belgiske Het Nieuwsblad.

Forfatteren skriver at kong Alberts søster heter Ingeborg Verdun, og er datter av Leopold og hans elskerinne Liselotte Landbeck. Elskerinnen tilhørte en velstående østerriksk familie, og hadde et kortvarig forhold til kongen i 1939-40. Datteren Ingeborg ble født i desember 1940.

Elskerinnen bor i USA
Det mest oppsiktsvekkende med historien, som lanseres 27 år etter at (den abdiserte) ekskongen døde, er at både Ingeborg og hennes mor er i live.

- Jeg var femti år gammel da jeg for første gang fikk vite hvem min egentlige far var, forteller Ingeborg Verdun til magasinet Humo.

- Femti år gammel, skjønner du hva det betyr? Jeg var himmelfallen. Hele livet ble forandret, sier hun. Ingeborg Verdun er nå 70 år gammel, og bosatt i USA. Hennes mor er 95, og bor på et aldershjem.

Omstridt konge
Det belgiske hoffet har ikke kommentert påstandene om kongens far, som er omstridt nok fra før i Belgia.

Som ung kronprins giftet Leopold seg i 1926 med svenske prinsesse Astrid (kronprinsesse Märthas yngre søster), som ble tatt svært godt i mot i sitt nye hjemland. I 1934 døde Leopolds far, Albert I, i en klatreulykke – og Leopold ble konge, bare 32 år gammel.

Drept i bilulykke
Året etter ble kongefamilien igjen rammet av tragedie, da den folkekjære, vakre og sjarmerende dronningen brått ble revet bort i en bilulykke, bare 29 år gammel. Kong Leopold satt selv ved rattet da ulykken skjedde, under en kjøretur i de sveitsiske fjellene.

Den sørgende kongen var 33 år da han ble enkemann og fikk ansvaret for tre små barn: Joséphine-Charlotte (7), Baudouin (nesten 5) – og Albert (dagens konge) som bare var 15 måneder gammel da moren døde.

Overga seg til nazistene
Etter dette startet nedturen for Leopold III. I motsetning til de øvrige europeiske statsoverhodene valgte han å overgi seg og bli værende i hjemlandet da Tyskland invaderte i 1940, noe som medførte sterk kritikk både i hjemlandet og utenlands.

I 1941 giftet Leopold seg i hemmelighet i en religiøs seremoni med den 15 år yngre Lilian Baels. Noen måneder seinere ble de også borgerlig gift, ekteskapet ble offentlig kjent, og sju måneder seinere fikk de sitt første barn.

Måtte abdisere
Ekteskapet var omstridt; noen mente kongen burde konsentrere seg om krigen, og ikke om å stifte ny familie – mens andre mente han skjendet minnet om den populære dronning Astrid.

Kongefamilien ble deportert av tyskerne i 1944, og da Belgia seinere samme år ble frigjort, ble Leopolds bror Charles innsatt som regent. Da kongen omsider returnerte til Belgia i 1950 ble han møtt av tidenes største generalstreik, og for å unngå at landet skulle falle fra hverandre, gikk han med på å abdisere til fordel for sønnen Baudouin.