Gå til sidens hovedinnhold

- Enkedronningen får alt for mye penger

Belgiske politikere vil gi kongehuset mindre makt og penger.

(SIDE2): Belgias kong Albert bør fratas makt, og i stedet få en mer seremoniell rolle, mener det nasjonalistiske flamske sentrum-høyrepartiet N-VA, som denne uken arrangerte et seminar om kongehusets framtid.

- N-VA er og forblir et republikansk parti, men vi vil begrense rollen til kongehuset i påvente av en republikk. Vi har seks anbefalinger til statsminister Di Rupo, sa Theo Francken, ifølge avisen Gazet Van Antwerpen i sin sluttappell på seminaret. Francken representerer partiet i representantkammeret, det belgiske underhuset.

Stor misnøye med kongen
Belgias konge spiller en langt større politisk rolle enn for eksempel de skandinaviske monarkene, blant annet er kongen aktiv i forhandlingene når det dannes ny regjering.

Francken viste også til en fersk undersøkelse som viser at bare en fjerdedel av den flamske befolkningen har stor tillit til kongen, mens 40 prosent sier de har liten eller ingen tillit. Ifølge det flamske partiet N-VA skyldes dette at kong Albert i sin regjeringstid har favorisert landets fransktalende befolkning – vallonene. N-VA jobber for en fredelig oppløsning av Belgia i to stater.

Opposisjonspartiet N-VA har foreslått seks konkrete tiltak for å redusere kongens makt og innflytelse, og for å stramme inn kongehusets økonomi. Partiet mener blant annet at kongehusets budsjetter og pengebruk må være offentlig, og kontrolleres av riksrevisjonen. I dag er det ingen slik kontroll.

Vil fjerne privilegier
Partiet mener i tillegg kongefamilien må betale skatt og at det må bli slutt på at de kongelige får kjøpe avgiftsfri diesel. N-VA mener også at den offentlige pengestøtten kun skal utbetales til den regjerende monarken, tronarvingen, og til enker/enkemenn etter tidligere monarker og til eventuelt avgåtte monarker.

I tillegg mener partiet at enken etter landets forrige konge, Baudouin, får alt for mye i årlig apanasje. Enkedronning Fabiola mottar årlig 1,46 millioner euro – nesten elleve millioner norske kroner.

Partiet vil også at kongen kun skal ha en seremoniell funksjon, og skal ikke lenger kunne godkjenne lover. Den oppgaven skal ligge hos regjeringssjefen. Kongen skal heller ikke lenger ha noen funksjon i forbindelse med regjeringsdannelse. N-VA vil legge fram forslagene til avstemning i det belgiske parlamentet.

- Kommer ikke til å overleve
Partiet får støtte fra Hendrik Vuye, professor i statsrett, som mener kongen favoriserer landets fransktalende befolkning. Vuye viser til at N-VA er landets største parti, men at det ble avspist med svært liten tid hos kongen under regjeringsforhandlingene som i 2010-11 pågikk i et helt år før partiene til slutt kom til enighet.

- Det belgiske monarkiet kommer ikke til å overleve så lenge de kongelige ikke ønsker å tilpasse seg til moderne tider. Kongehuset tror de lever på nittenhundretallet, og kong Albert motsetter seg fortsatt en seremoniell rolle for kongen. Men en seremoniell rolle er den eneste måten et monarki kan overleve i et demokrati.

Vuye mener også at apanasjen til kongens barn, prinsesse Astrid og prins Laurent, bør fjernes. De to får i 2012 henholdsvis 324.000 og 311.000 euro – 2,3-2,4 millioner kroner hver. Han trekker også fram at apanasjen til enkedronning Fabiola er uvanlig høy.

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem

Kommentarer til denne saken