Gå til sidens hovedinnhold

Her blir det fest i 2013

Svenskene tar av i det nye året.

(SIDE2): Året vi snart går inn ligger an til å bli et jubelår for den svenske kongefamilien. Prinsesse Madeleine skal gifte seg, kong Carl Gustaf har regjert i førti år, prins Daniel fyller førti, og hans svigermor fyller sytti.

Prinsesse Madeleine (30) forlovet seg i september med den amerikanske forretningsmannen Chris O’Neill. Bryllupsdatoen er ikke offentliggjort, men avisen Expressen mener å vite at det blir prinsessebryllup i Stockholm i begynnelsen av juni neste år.

Bryllupet vil finne sted i Slottskyrkan, som ligger inne i Stockholm Slott - og selv om det «bare» er en prinsesse som gifter seg, vil nok mange av unge kongelige fra hele Europa ta turen til den svenske hovedstaden for å være med på bryllupsfesten til den populære prinsessen.

Sommerbryllup i Stockholm
Madeleine ble både i 2011 og 2012 kåret til Europas mest attraktive ugifte prinsesse i Side2s uhøytidelige sommerkåring, og mange gleder seg nok ekstra med prinsessen, med tanke på hva som skjedde første gang hun var forlovet.

I 2010 var det planlagt høstbryllup i Stockholm for prinsesse Madeleine og hennes forlovede Jonas Bergström, men denne planen ble torpedert da det kom fram at han hadde vært utro. Forholdet tok slutt, og Madeleine flyttet til New York, hvor hun altså fant kjærligheten igjen, med Chris O’Neill.

15. september neste år er en spesiell dato for både kong Carl Gustaf og hans svigersønn, prins Daniel. Dette var nemlig dagen da lille Daniel Westling kom til verden i Almby i Sverige. Gleden var nok stor for hans foreldre, Anna Kristina og Olle, men resten av Sverige sørget da de på kvelden 15. september mottok et trist budskap fra det hoffet.

Dobbelt 40-årsfeiring
Landets konge siden 1950, Gustaf VI Adolf, sovnet stille inn på et sykehus i Helsingborg, 90 år gammel. Det betydde også at landet fikk en ny konge. Kronprins Carl Gustaf arvet tronen fra sin farfar, og ble svensk monark, bare 27 år gammel.

Dette betyr at samme dag som prins Daniel feirer sin 40-årsdag, markerer kongehuset også at Carl XVI Gustaf har regjert vårt broderland i førti år.

Planene for den offisielle feiringen er foreløpig ikke kjent, men kjenner vi svenskene rett, blir det nok både gallamiddag og andre arrangementer for å feire regjeringsjubileet.

Dronning Silvia har også jubileum kommende år. To dager før julaften, 22. desember, fyller hun nemlig 70 år.

Flere barnebarn for kongeparet?
Kanskje byr 2013 også på enda en forlovelse for svenskene? Allerede i juli 2010 bekreftet det svenske hoffet at prins Carl Philip (33) var kjæreste med Sofia Hellqvist, og siden sommeren 2011 har de to bodd sammen i en villa på Djurgården.

Svenske medier har lenge spekulert i en kommende forlovelse, men Carl Philip måtte tidligere i høst se seg slått av lillesøster Madeleine. Det er imidlertid ingen tvil om at det svenske kongeparet har akseptert Sofia, hun har flere ganger vært på ferie med sine mulige svigerforeldre, og var også blant gjestene da kronprinsesseparets lille datter Estelle ble døpt i mai.

Apropos kronprinsesse Victoria (35) og prins Daniel (39); paret har flere ganger sagt at de ønsker seg flere barn - og vi blir ikke overrasket dersom hoffet i løpet av året kunngjør at enda en prins eller prinsesse er på vei.

Reklame

Kurs: Slik handler du Bitcoin

Kommentarer til denne saken