Gå til sidens hovedinnhold

– Kongen bør pensjonere seg

Svenskekongens stillhet er uakseptabel.

(SIDE2): Den svenske avisen Aftonbladet skriver tirsdag at kong Carl Gustaf (65) bør revurdere sin stilling som monark i landet og bli pensjonist.

I meningsmålingen foretatt av SIFO for avisen mener 23 prosent av de spurte at det bør innledes gransking av kongen for å slå fast om han har løyet. Blant dem under 29 år mener 30 prosent at kongen bør granskes.

65 prosent av svenskene ønsker ikke en slik gransking av kong Carl Gustaf, og motstanden er størst blant menn i alderen 50 til 64 år. Men undersøkelsen viser at annenhver svenske mener likevel at kongen bør overlate tronen til kronprinsesse Victoria (34).

Vil granske
I en undersøkelse foretatt av samme avis mener en av fire svensker at det bør granskes har løyet om sin kontakt med kriminelle. I helgen kom ny informasjon fram som viser at svenskekongen skal ha kjent til at vennen Anders Lettström forsøkte å dysse ned skandalene som ble omtalt i boka «Den motvillige monarken».

I et lydopptak av en samtale mellom kongevennen og en kjent kriminell forteller Lettström at har nevnt saken for kongen. Kongen nektet i mai kjennskap til saken.

Uakseptabelt å ikke svare
Kongen har siden mai i år hevdet at han ikke kjenner til anklagene som er rettet mot ham i boken. Og han ønsker heller ikke svare på spørsmål rundt skandalen som igjen har skutt fart. Nå krever svenskene at kongen må ta bladet fra munnen og fortelle sin side av saken.

Den svenske avisen skriver på lederplass at kongens livsstil så visst ikke er en privatsak, og særlig ikke hvis han befinner seg i nærheten av kriminelle kretser eller åpner for utpressing. Derfor er det uakseptabelt at Carl Gustaf fortsatt tier.

Aftonbladet skriver videre at om kongen har løyet om kjennskap til dementiforsøket og mafiarelasjonene, bør riksdagen ta opp spørsmålet om å avsette ham.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om vin og bobler til 17. mai

Kommentarer til denne saken