Gå til sidens hovedinnhold

- Gå av, Carl Gustaf!

Flertall av svenskene vil at kronprinsesse Victoria skal overta.

(SIDE2): Seks av ti svensker ønsker at kong Carl XVI Gustaf skal abdisere, og overlate tronen til eldstedatteren Victoria, viser en fersk meningsmåling Sifo har gjort for Aftonbladet. Målingen offentliggjøres samtidig som svenskekongen går inn året hvor han skal markere at han regjert i førti år.

I Sverige er det (som i Norge) tradisjon for at monarken sitter til han dør, og at tronarvingen eventuelt overtar som regent hvis kongen blir syk eller uskikket for oppgaven. Nå ønsker imidlertid et flertall at kong Carl Gustaf overlater både oppgaver og verdighet til kronprinsesse Victoria.

17 prosent av de spurte ønsker at kongen skal trekke seg tilbake så snart som overhodet mulig, mens 20 prosent svarer at de ønsker at tronskiftet skal skje innen fem år. Ytterligere 20 prosent svarer at kongen bør abdisere innen ti år.

Stor forskjell mellom kvinner og menn
- Det er et veldig høyt tall. Seks av ti svensker ønsker at kongen skal abdisere, kommenterer Jon Andersson, prosjektleder ved Sifo til Aftonbladet. I en måling foretatt i mai 2011 svarte 56 prosent at de ønsker kongen skal abdisere.

- Det er tydelig at det er dette befolkningen ønsker, i særlighet kvinnene, sier Andersson, og viser til at det er en overvekt av kvinner som ønsker at kongen skal abdisere i alle de tre kategoriene. Svenske menn er mer konservative: 42 prosent ønsker at kongen skal sitte til han dør, mens bare 23 prosent av kvinnene mener det samme.

- Målingen avdekker en bemerkelsesverdig forskjell mellom kjønnene, sier Sifo-forskeren.

Sterk oppslutning om monarkiet
Tilliten til kong Carl Gustaf har blitt svekket det siste året. 17 prosent av de spurte sier de har fått svekket tillit til longen i løpet av 2012, mens bare to prosent sier tilliten er styrket.

Samtidig viser målingen at monarkiet som styreform har sterk støtte i det svenske folket. Hele 70 prosent svarer at de ønsker å beholde monarkiet, mens 23 prosent ønsker å avskaffe statsformen. Tilsvarende tall fra mai 2011 viste at 74 prosent sluttet opp om monarkiet, mens 21 prosent ønsket å avskaffe det.

- Selv om tilliten til kongen er svekket, så er tilliten til monarkiet relativt stabil, og slik har det vært lenge. Til tross for at det er et flertall i riksdagen mot monarkiet, er det for øyeblikket ikke et viktig politisk spørsmål, kommenterer Henrik Oscarsson, statsviter med Göteborgs Universitet.

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem

Kommentarer til denne saken