Gå til sidens hovedinnhold

Kongen beskytter for eksklusive klubber

Kong Carl Gustaf har mange verv innen overklassens hemmelighetsfulle losjer.

(SIDE2): Ingenting er så stas for en losje eller herreklubb at kongen står som høy beskytter eller æresmedlem. I Sverige er kong Carl Gustaf (66) beskytter for en hel del større og mindre klubber, skrev den svenske avisen Aftonbladet i en stor artikkel i helgeutgaven.

Hemmelige seremonier
Flere av klubbene er over hundre år gamle, og var gjerne herreselskap i svunnen tid. I dag holder selskapene i større grad på med veldedighet og er en sosial arena for medlemmene. Men en ting holdes i hevd, og det er de gamle seremoniene og ritene ved for eksempel innsettelse av nye medlemmer.

Ritene overholdes, og blir fremdeles gjort i tråd med tradisjonene. For noen av de eldste selskapene betyr dette tradisjoner helt tilbake til 1700-tallet.

- At de gamle ritene holdes hemmelig og ved liv er en del av kulturarven. Man søker seg ikke til slike selskap hvis man ikke er interessert i tradisjoner, sier statsheraldriker ved Riksarkivet, Henrik Klackenberg, til Aftonbladet.

En av de mest ettetraktete selskapene er Timmermansorden, her er det hele 13 års ventetid for å bli medlem. En hel del nære venner av kongen er medlem her, men kongen selv har bare vært med på festligheter ved en høytidelig anledning.

Gamle losjer
Kongen er høy beskytter av Svea Ordenen som ble grunnlagt i 1793. Denne losjen har tette bånd, og hyller vennskap som sitt viktigste mantra. De eier også Sveaholmen, der brødrene i losjen kan leie hus.

Carl Gustaf er også med i Par Bricole, som stammer tilbake til 1779, og har som mål å bevare og beskytte svensk kulturarv. Denne losjen har om lag 800 medlemmer. Arla Codin fra 1765 er og på listen over losjen konge er høy beskytter for. Stora Amaranteorden fra 1653 var det dronning Kristina som sto bak, hun ønsket et bedre selskapsliv. Ordenen var Sveriges aller første.

Losjen med kongelig sus over seg er også på høy beskytterlisten til kongen, og er en eksklusiv klubb der det årlig arrangeres et stort, festlig ball.

- Det er bare rojalister med der. Adel og noen kongelige. Både kongen og dronningen har vært med, sier losjeveteran Tor-Björn Modin til Aftonbladet.

Kronprinsesse Victoria (35) ble medlem av Amaranteorden i 1996.

Lang tradisjon
Til avisen forteller kommunikasjonssjef ved slottet, Bertil Ternet, at kongens engasjement og beskytterskap til de eksklusive klubbene av historisk karakter.

- Klubben må stå for gode formål, som å fremme kultur og utdannes og allmenn samfunnsinteresse, sier Ternet. Han understreker at kongens omgang med klubben er svært begrenset på grunn av annet offisielt program, men at han til tider får med seg store høytidelige anledninger.

I Norge har det for øvrig ikke vært tradisjon for at de norske kongelige er medlemmer av losjer eller eksklusive herreklubber.

Les også:

Reklame

Kurs: Dette må du vite om vin og bobler til 17. mai

Kommentarer til denne saken