Gå til sidens hovedinnhold

- Sonja har betydd enormt

Dronning Sonja har betydd enormt for moderniseringen av monarkiet etter kong Olavs død, mener hoffreporter Kjell Arne Totland

(SIDE2): Se og Hørs erfarne hoffreporter mener den største forandringen ved tronskiftet i januar 1991, utvilsomt var at Norge fikk et kongepar, og ikke bare fikk en ny konge.

- For første gang siden dronning Mauds død i 1938, hadde Norge fått en dronning. Og nettopp dronning Sonja har utvilsomt betydd enormt for utviklingen og moderniseringen av monarkiet i Norge, sier Kjell Arne Totland til Nettavisen. Han viser til at kong Harald tidlig gjorde det klart at han og dronning Sonja ville være et team som sto sammen om oppgavene.

Likeverdige
Da kong Harald avla ed til forfatningen i Stortinget 21. januar 1991, ble han ledsaget av dronning Sonja, og dette var første gang på 69 år at en dronning var til stede i Stortingssalen. Kongeparet trosset også enkelte kritikere da dronningen samme høst var til stede da kongen leste trontalen under den høytidelige åpningen av Stortinget. I mellomtiden hadde kongeparet etter eget ønske blitt signet sammen i Nidarosdomen i Trondheim.

- Kongeparet markerte tidlig at det var en ny tid, og samtidig som de fulgte i kong Olavs fotspor, viste de at de tenkte nytt, sier Totland.

Mer folkelig
- Det kan ikke ha vært lett for kong Harald å skulle aksle arven etter et menneske og en monark som kong Olav – eller ”hoppe etter Wirkola”, som han selv uttrykte det i sin tid. Men Harald klarte det forbausende fort – på sin egen måte. Og han er utvilsomt blitt en langt mer folkelig og moderne monark enn sin far. Dette viser seg også i det faktum at Harald representerer langt mindre i uniform enn hans far gjorde. Og representasjonsoppgavene er blitt ”mykere” enn i kong Olavs tid, sier Kjell Arne Totland.

I kong Olavs regjeringstid var Slottet på mange vis en mannsbastion, og selv om både prinsesse Astrid og senere den daværende kronprinsesse Sonja hadde nedlagt et stort arbeid for kongehuset, var de praktiske arbeidsforholdene dårlig tilrettelagt for kvinnene.

Modernisert
- Kongeparets gradvise modernisering av institusjonen, viste seg også konkret i ombyggingen og rehabiliteringen av Slottet. Dronning Sonja fikk for første gang eget kontor på Slottet - i kong Olavs gamle dagligstue - vegg i vegg med Kongens kontor, slik at de lett kan samarbeide i det daglige, forteller Totland, og legger til at Sonja allerede midt på 90-tallet sørget for at ble bygget et eget kontor til landets fremtidige kronprinsesse – vegg i vegg med Kronprinsens kontor, noe Mette-Marit nyter godt av i dag.

Hoffreporteren påpeker at kongeparet også tidlig markerte en ny åpenhet til pressen ved blant annet å invitere til store, tv-overførte pressekonferanser på Slottet, og legger til at Slottets hjemmeside på internett er en av de beste kongelige hjemmesidene i Europa.

Kjell Arne Totland startet sin karriere som hoffreporter i Se og Hør ved tronskiftet i 1991, og har siden fulgt kongeparet på samtlige av deres statsbesøk – både innenlands og utenlands.

Reklame

8 kupp du gjør i Nettavisens nettbutikk nå

Kommentarer til denne saken