SLOTTSPLASSEN (SIDE2): Torsdag ettermiddag ble kong Harald og dronning Sonja sunget og danset for i anledning deres 75-årsdager i år.

Fullsatt balkong
På slaget to kom kong Harald i mørk dress og rødt slips, og dronning Sonja i rødrosa drakt ut på slottsbalkongen. De ble fulgt av prinsesse Märtha Louise (40) og Ari Behn (39) med døtrene Maud Angelica (9), Leah Isadora (6) og Emma Tallulah (3).

Så fulgte kronprinsfamilien med Marius Borg Høiby (15) og prins Sverre Magnus (6), mens prinsesse Ingrid Alexandra (8) kom springende ut til slutt da farmor snudde seg og ropte henne ut. Også prinsesse Astrid (80) og Johan Martin Ferner (84), Sonjas bror Haakon Haraldsen (90) og hans kone Lis (78).

Danset
Dagen ble innledet med drilloppvisning på slottsplassen der flere hundre skuelystne og veldig mange barnehagebarn møtte fram for å feire kongeparets bursdag. Drilloppvisningen ble fremført av gardistene til applaus fra kongefamilie og publikum.

To bursdagssanger ble sunget - og den ene med bukking, nikking og neiing på balkongen der alle barna og barnebarna stemte i med sang og dans. Da tok virkelig kronprins- og prinsessefamilien i, og kongeparet nøt helt klart oppmerksomheten fra både dem og de mange tilskuerne. Kongebarna synes åpenbart at det var veldig stas å få både se drilloppvisning og feire besteforeldrene sine. De hoppet og vinket, og sang.

Sjeldent
Det er ikke så ofte hele kongefamilien er samlet i offisiell sammenheng.

Særlig Märtha og Ari skjermer sine tre døtre, og det er kun ved høytider som jul og påske at man får et glimt av de tre søstrene. Marius Borg Høiby (15) deler på å bo hos mamma og pappa Morten Borg, og derfor er det ikke alltid han heller får vært med når familien samles.

Men til denne dagen kom altså hele kongefamilien sammen.

Fest på Operaen
I går kveld var det tenåringsjenter som hylte til sitt store idol Justin Beiber - i kveld er det kongeparets tur på taket. Om alle barna skal være med på taket er usikkert - men i går kveld var det iallfall et av kongebarna som fikk med seg Beiber. Marius var både på pressekonferansen i forbindelse med superstjernen, som for øvrig ble avlyst, og overvar også gratiskonserten på vip-området.

Torsdag kveld er det klart for folkefest på scenen ved Operataket. Kongefamilien ankommer sjøveien med Kongesjaluppen «Stjernen». Forestillingen ledes av Herborg Kråkevik, og på scenen står blant annet Marit Larsen, Henning Kraggerud, Envy og Oslo-Filharmonien. Edvard Hoem, Ole Paus og Arne Berggren bidrar til forestillingen med nyskrevne tekster.

Operataket er åpent for alle som vil være med, og festelighetene starter 19.45.

Les mer her: Slik feirer du Harald og Sonja