(SIDE2): De kongelige kalendrene for 2013 har fortsatt mange blanke sider, men noe av det som skal skje det kommende året, vet vi allerede.

Både kong Harald og dronning Sonja feiret i år sine 75-årsdager, og kommende år er det kronprinsparets tur til å jubilere: Kronprins Haakon fyller 40 år 20. juli, mens kronprinsesse Mette-Marit runder den samme milepælen en knapp måned seinere - 19. august.

Feiringen av kronprinsparets dager blir neppe så omfattende som kongeparets - de fyller tross alt «bare» førti, og er «bare» kronprinspar - men kjenner vi de kongelige rett, blir nok begivenheten markert på et eller annet vis, i det minste med en fest for familie og venner fra inn- og utland.

Kongeparet på trøndertur
De kongelige fylkesturene er en populær post på programmet, både for dem som får besøk, og for de kongelige. I 2013 er det Sør-Trøndelag som får besøk av kongeparet, mens det foreløpig ikke er kjent hvilket fylke som får besøk av kronprinsparet.

En annen «fast post» på programmet er statsbesøk, både som vertskap og som gjester. Vanligvis reiser kongeparet på to statsbesøk i løpet av et år, og det vanlige er også at de er vertskap for to innkommende statsbesøk, et i hvert halvår.

Fransk president på besøk?
Planene for besøkene i 2013 er foreløpig ikke spikret, men noen land og navn blinker seg ut. Frankrike har ny president, François Hollande, og i kong Haralds regjeringstid har ingen franske presidenter gjestet Norge på statsbesøk. Kongeparet var for øvrig selv i Frankrike på statsbesøk i 2000, den gang med Jacques Chirac som vert.

Irland har også ny president, og det er tenkelig at det enten blir besøk til eller fra den grønne øya med tette bånd til Norge i løpet av det neste året. Finlands ferske president, Sauli Niinistö, gjestet Norge i høst - men det er ikke utenkelig at kongeparet drar på gjenvisitt neste år, eller året etter.

Kongeparet har i løpet av sine 21 år på tronen besøkt de fleste land i Europa, men Bulgaria er fortsatt et blankt felt på europakartet. Bulgarias daværende president Georgi Parvanov gjestet for øvrig Norge i 2006.

Junibryllup i Stockholm?
Kikker vi over Kjølen, tyder alt på at det ligger an til å bli et jubelår for den svenske kongefamilien. Prinsesse Madeleine skal gifte seg, kong Carl Gustaf har regjert i førti år, prins Daniel fyller førti, og hans svigermor fyller sytti.

Prinsesse Madeleine (30) forlovet seg i september med den amerikanske forretningsmannen Chris O’Neill, og ifølge Expressen blir det bryllup i Stockholm i juni.

15. september er det 40 år siden kong Carl Gustaf besteg den svenske tronen etter sin farfar, Gustaf VI Adolf. Samme dag ble den kommende prins Daniel født, og han feirer altså rundt år samme dag som svigerfar har regjeringsjubileum.

Planene for den offisielle feiringen er foreløpig ikke kjent, men kjenner vi svenskene rett, blir det nok både gallamiddag og andre arrangementer for å feire regjeringsjubileet.

Flere barn for Victoria & Daniel?
Dronning Silvia har også jubileum kommende år. To dager før julaften, 22. desember, fyller hun nemlig 70 år.

Kanskje byr 2013 også på enda en forlovelse for svenskene? Allerede i juli 2010 bekreftet det svenske hoffet at prins Carl Philip (33) var kjæreste med Sofia Hellqvist, og siden sommeren 2011 har de to bodd sammen i en villa på Djurgården.

Kronprinsesse Victoria (35) og prins Daniel (39) har sagt at de ønsker seg flere barn - og vi blir ikke overrasket dersom hoffet i løpet av året kunngjør at enda en prins eller prinsesse er på vei.

Dronning Beatrix abdiserer?
Allerede i januar er det to europeiske monarker som feirer runde år. Spanske kong Juan Carlos fyller 75 år 5. januar, og knapt fire uker seinere er det dronning Beatrix av Nederlands tur. Dronningen fyller 75 år 31. januar.

Beatrix er den eldste som noensinne har regjert landet, etter at hun i november 2011 passerte sin oldefar, kong Willem III, som var 73 år, 9 måneder og 4 dager gammel da han døde.

I Nederland er det tradisjon for at monarken abdiserer, og ikke blir sittende som statsoverhode til vedkommende dør. Da dronning Beatrix fylte førti år i 1980, brukte hennes mor, dronning Juliana, dagen til å erklære at hun ville gå av.

Selve tronskiftet skjedde på Julianas egen 71-årsdag, 30. april samme år. Kanskje følger dronning Beatrix opp morens tradisjon, og abdiserer til våren?

Kong Albert abdiserer?
I Belgia har de ingen tradisjon for abdikasjon, bortsett fra Leopold III, som ble tvunget til å gå av etter 2. verdenskrig - men også i dette landet går det jevnlig rykter om at kong Albert II er sliten, og vil overlate tronen til sin sønn, prins Philippe.

Kong Albert blir 78 år gammel, og er den eldste som noen gang har regjert Belgia. Til sommeren har han vært konge i tjue år, og flere aviser har skrevet at det kan være et passende tidspunkt for å tre tilbake.

Kongelig babylykke
I Storbritannia har hele 2012 vært preget av dronning Elizabeths 60-årsjubileum som monark. 2. juni neste år er det seksti år siden hun ble kronet, og også denne begivenheten kommer til å bli markert.

Den største begivenheten i den britiske kongefamilien kommende år, blir nok likevel en barnefødsel. Hoffet har ikke offentliggjort datoen for når hertuginne Kate har termin, men ifølge britiske medier er det sannsynlig at William og Kate blir foreldre for første gang i midten av juli.