(SIDE2): Det siste året har regjeringer i Skandinavia og Europa for øvrig diskutert høylytt om åpningsseremonien av de olympiske lekene i Kina skal boikottes av landenes offisielle representanter.

Ingen har villet boikotte og nesten samtlige skandinaviske og europeiske kongehus har sine kongelige på plass når OL i den kinesiske hovedstaden braker løs 8. august 2008 klokken åtte.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Reiser
Kong Harald (71) og dronning Sonja (71) reiser etter planen til Kina torsdag 7. august og blir fram til 18. august. Kronprins Haakon (35) overlapper kongeparet og reiser ned 20. august og blir i fire dager.

De kongelige har alltid vært sportsinteressert og har vært til stede under de fleste olympiske lekene så sant det har vært mulighet.

Les også: Seiler som en konge

På programmet for kongeparet de tre første dagene under lekene står åpningsseremonien, roing, håndballkampen mellom Norge og Kina og en semifinale i 100 meter svømming.

Dansk bråk
I Danmark ble det ramaskrik da kronprins Frederik (40) som jo skal være upolitisk, ville inn i den politisk kontroversielle internasjonale olympiske komiteen (IOC). Den danske statsminister og kulturministeren har gitt sitt samtykke, mamma dronningen like så.

Men om Frederik som kongelig faktisk får lov å bli er ennå ikke bestemt - selv om IOC har godtatt Frederiks kandidatur, men han blir i så fall ikke den eneste kongelige representanten i organisasjonen som har mange medlemmer fra øvrige europeiske kongehus. Planen er at kronprinsen skal bruke sitt gode navn og rykte på å få hentet sommerlekene til den danske hovedstaden i 2024.

Kronprins Frederik reiser til Beijing 4. august, mens kronprinsesse Mary (36) kommer ned dagen før åpningsseremonien. Frederik blir i vel tre uker, mens Mary reiser hjem til barna allerede etter seks dager. Frederik møter da sin gode venn Haakon som blir fram til 24. august.

Uteblir
Prins Charles (59) skal ikke til Beijings sommerleker og valgte å boikotte både åpningsseremonien og de tre uker lange lekene. Prinsen har riktignok ikke gitt noen grunn for hvorfor han ikke reiser, men skal ha hatt en kaldt forhold til Kina etter at dagboknotater ble publisert i 1997 rundt tiden da Hong Kong ble frigitt, skriver The Daily Telegraph.

Britiske media har ikke fått noen kommentar fra det britiske kongehuset på hvorfor han blir hjemme, men han har et nært forhold til Tibet og landets spirituelle leder Dalai Lama - så det spekuleres i om det kan være grunnen. Prinsen har fått medhold og skryt av forskjellige menneskerettighetsorganisasjoner fordi han har tatt et standpunkt i forhold til de kommende sommerlekene.

Men det kan være at prinsesse Anne (57), som er IOC-medlem, reiser til OL på vegne av det britiske kongehuset.

Øvrige kongelige
Det er mange av de øvrige europeiske kongefamiliene som har representanter i IOC. Blant andre den belgiske kronprins Willem-Alexander (41) og kronprinsesse Máxima (37) av Nederland, de skal begge være med på åpningsseremonien og følge noe av lekene. Det samme skal den spanske kronprins Felipe og hans kronprinsesse Letizia.

Kong Carl Gustaf (62) og dronning Silvia (64) kommer fra Sverige.

Fra Belgia kommer kronprins Philippe (48), men om kronprinsesse Mathilde (35) blir med er usikkert - de fikk sin yngste datter Eléonore i april i år. Fra Liechtenstein kommer prinsesse Nora - som jo også er en del av IOC. Ekskong Konstantin av Hellas er også medlem av organisasjonen og skal etter planen også reise til Kina.

Følger kjæresten
Fyrst Albert II (50) av Monaco har vært medlem av IOC noen år og deltar selvsagt under sommerlekene 8. august. Han møtte sin nåværende kjæreste Charlene Wittstock (30) under vinterlekene i 2006 i Torino. Charlene skulle i utgangspunktet ha deltatt som svømmer under OL i Beijing, med det sørafrikanske flagget på brystet, men hun skal ha trukket seg.

Les mer her: Se fyrstens sexy kommende kone

Kilder: kongehuset.no, kongehuset.dk, the rojal forums, the Daily Telegraph, BBC, Aftenposten og Wikipedia.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!