MODUM (SIDE2): Kong Harald (76) og dronning Sonja (75) lurte på hvorfor det var så mange hundreåringer i Modum kommune. Tirsdag ettermiddag fikk de svaret da de fikk møte fire av kommunens innbyggere i hundreårsalderen på toppen av verdens største hoppbakke.

Vil snakke om været
Martin Rimstad (101) satt ved siden av kongen på Vingen på toppen av Vikersundbakken - med en brå utsikt nedover skiflygingsbakken.

- Jeg ble litt svimmel da jeg så rett ned her, utbryter den spreke og klare 102-åringen.

Han forteller til Side2 at han fikk hilsen av kongen da han rundet 100 år. Det er kongelig tradisjon å sende en bursdagshilsen til personer som kommer såpass høyt i alder. Disse får et signert brev med gratulasjon signert av Harald Rex selv.

- Det skal jeg takke ham selv for personlig, selv om jeg sendte et skriftlig takkekort til ham, så kan man ikke si takk for mange ganger, sier Rimstad.

Tok med kake
Kongen og dronningen kom heller ikke tomhendte denne gangen, de hadde med kake til de spreke gjestene. Det er relativt sjelden kost at de kongelige tar med seg gaver, men denne gangen ble det gjort ekstra stas på den voksne garden i kommunen.

Det er første gang Martin Rimstad, som har bodd i Modum og arbeidet som gårdbruker, møter noen kongelige, og han så fram til møte kongeparet.

- Det blir litt rart å møte kongen, men jeg har skjønt at han er en så liketil, så det blir nok fint.

101-åringen er heller ikke i tvil om hva som blir samtaleemne med sin kongelige bordkavaler.

- Vi får vel snakke om været! ler han.

Fra toppen av Vingen er det 225 meter rett ned, så utsikten er det ingenting å si på.

Imponert over aktiviteten
Det er nærmest påfallende hvor mange 100-åringer det finnes i den lille kommunen. I Norge i dag er det i skrivende stund ifølge tall fra Statistisk Sentralbyrå 368 personer på 100 år, 214 på 101 år, 97 personer på 102 år, 50 som er 103 år og 33 personer som er 105 år eller eldre.

Og en stor andel, hele 58 stykker fra 100 år og oppover, befinner seg altså i Buskerud.

Om det er noe i vannet er det ingen som vil si noe om, men litt av årsaken kan ligge i satsingen på helse og fysisk aktivitet med Frisklivssenteret. Det ble etablert i 1996, og har siden den gang vært et kompetansesenter for innbyggerne i kommunene og omegn som et helsetilbud.

- Vi har fått en del orienteringer om det de har gjort her, og hvordan de har bedret levevilkårene for alle egentlig, ikke bare for de eldre, sier kong Harald etter endt besøk.

Kongeparet la ikke skjul på at de var imponert over møte med de spreke eldre menneskene.

- De hundreåringene jeg møtte, de var spreke, sier kongen.

Vil kongen bli 100?
Den høye alderen ble fremhevet i kommunal rapport tidligere i år, og det var en av grunnene til at kongen og dronningen ble nysgjerrig og ville møte denne lille gjengen. Kongen fikk spørsmål om han, i en alder av 76 år, gjør noen tanker selv om det å bli 100.

- Om jeg gjør noe for å bli hundre år? Nei, og det tror jeg heller ikke de gjorde. Vi får stå på så lenge vi kan, sier han.

De eldre fortalte kongeparet at de har jobbet og holdt seg aktive i løpet av sitt lange liv.

- Det forsøker vi også, sier kongen og dronningen nikker enig. Kongeparet er som kjent svært aktive - dronningen har alltid gått turer til fots eller på ski både i fjellet og kongen med sin jakt og seiling.

Dronning Sonja er imponert over det brede samarbeidet i det offentlige, private og fra frivillige personer som har stått på for aktivitet og livskvalitet i kommunen. Frisklivssentralen i Modum står bak flere kurstilbud der man kan få hjelp til å slutte å røyke, råd og veiledning om kosthold og kursing i depresjonsmestring - et forebyggende tilbud.

- De har virkelig lyktes med dette prosjektet her, og er et forbilde for andre kommuner. Det er en fantastisk idé, og i dag har vel 150 kommuner tatt etter, sier dronningen.