Gå til sidens hovedinnhold

Harald fire ganger dyrere enn Carl Gustaf?

Nederlandske dronning Beatrix har inntatt europatoppen.

(SIDE2): Norske skattebetalere betaler fire ganger så mye for å driften av det norske kongehuset sammenlignet med hva svenskene må ut med for kong Carl Gustaf og co., hevder professor Herman Matthijs ved universitetet i Ghent.

Den belgiske professoren har for sjette år på rad sammenlignet kostnadene knyttet til de vesteuropeiske monarkiene, og konkluderer ifølge svenske Nordstjernan.com med at mens hver svenske betaler 11,50 i året for å finansiere kongehuset sitt, bidrar hver nordmann med en drøy femtilapp.

Sammenligner epler og pærer
En åpenbar faktor i utregningen er at den svenske befolkningen er nesten dobbelt så stor som den norske, noe som betyr at det blir mindre på hver enkelt. Men undersøkelsen til Matthijs møter hvert år også motbør fordi det hevdes at han sammenligner epler og pærer.

Hvilke kostnader som ligger inni eller utenfor budsjettene til de enkelte europeiske kongehusene varierer nemlig veldig fra land til land.

Beatrix vil ikke kutte
Professoren konkluderer med at Nederland har Europas dyreste kongehus (fordelt på antall innbyggere), og at driften av dronning Beatrix og hennes familie og stab dermed har passert kostnadene ved det britiske kongehuset, som hittil har vært Europas dyreste.

Denne nyheten kommer dagen etter at nederlandske medier skrev at dronning Beatrix ikke så noen grunn til å redusere sin egen apanasje på grunn av den økonomiske krisen i Europa, i motsetning til spanske kong Juan Carlos, som tidligere i uken offentliggjorde et kutt på sju prosent i overføringene til de spanske kongelige som mottar apanasje.

Større åpenhet i Sverige
I Storbritannia har kongehuset de siste årene vært ekstremt kostnadsfokusert, og prislappen har ifølge Matthijs blitt redusert med 16 prosent bare det siste året.

Professor Trond Nordby ved Universitetet i Oslo sier til Nordstjernen.com at kostnadene ved det norske kongehuset øker fordi «ingen tør å stanse dem».

- Monarkiet i Norge er hellig, og det er absolutt umulig å angripe dem, hevder Nordby, som er en kjent republikaner og antimonarkist.

Regnskapet for det svenske kongehuset er ikke åpent, men dette kan komme til å endre seg i fremtiden, etter at den svenske Riksdagen i fjor høst vedtok å innføre regler for å skape mer åpenhet rundt kongehusets finanser.

Mye dyrere med president?
Sist gang det svenske kongehuset selv kommenterte sin formue var i 2006, og da ble det opplyst at familiens formue var på om lag 426 millioner norske kroner. Dagens Nærringsliv har anslått den norske kongefamiliens privatformue til rundt 900 millioner kroner, mens hoffet tidligere har opplyst at privatformuen er en brøkdel av dette, under hundre millioner kroner.

Britenes dronning Elizabeth skal til sammenligning ha en privat formue på 3,4 milliarder kroner.

Til sammenligning koster driften av den franske presidenten hele 833 millioner i året – dobbelt så mye som britiske skattebetalere må ut med for sitt kongehuset.

Prislisten til professor Herman Matthijs ser slik ut:
1. Storbritannia (408 millioner kroner)
2. Nederland (347 millioner)
3. Norge (243 millioner)
4. Belgia (119 millioner)
5. Danmark (110 millioner)
6. Sverige (107 millioner)
7. Spania (77,3 millioner)
8. Luxembourg (76,7 millioner)

Reklame

Regntøyet du trenger til den norske sommeren

Kommentarer til denne saken