Gå til sidens hovedinnhold

- Juan Carlos har barn utenfor ekteskapet

Ny skandale rammer spanskekongen.

(SIDE2): Ikke før har stormen lagt seg etter den skandaleombruste elefantjakten i Botswana, hvor spanske kong Juan Carlos (74) brakk hoften under en reise arrangert av hans påståtte elskerinne, prinsesse Corinna zu Sayn-Wittgenstein (46), så dukker nye skandalepåstander opp om spanskekongen.

En rekke europeiske aviser har de siste dagene skrevet om Albert Sola (56) og Ingrid Sartiau (46), som begge hevder at Juan Carlos er deres far. Tidligere denne uken møttes de to, som altså kan være halvsøsken, for første gang.

Den katalanske avisen Diaride Girona har fortalt historien om Albert Sola, som ble født i Barcelona i 1956, og bortadoptert. Nysgjerrig på sitt egentlige opphav, begynte Albert Sola tidlig på 1980-tallet å undersøke sin opprinnelse. Raskt fant han en rekke «uregelmessigheter» rundt fødselen og adopsjonen.

Fikk innsyn i gamle papirer
Sola ansatte etterforskere, som raskt konkluderte med at hans biologiske mor tilhørte en fremtredende familie i det katalanske borgerskapet, hvilket vil bety at de sannsynligvis hadde sosial omgang med kongefamilien.

I 2001 fikk Albert Sola rettens medhold til innsyn i rundt ett hundre sider med dokumentasjon som gjaldt hans egen fødsel, og hvor det tydet på at navnet hans var blitt endret med godkjenning fra Franco.

Historikere som gransket dokumentene, bet seg merke i begrepet «chupete verde» som er brukt i dokumentene. De tolket det som at barnet var av kongelig slekt, men navnet til den daværende prins Juan Carlos, som var 18 år gammel i 1956, er ikke nevnt.

Samme far - men hvem?
For belgiske Ingrid Sartiau (46) var utgangspunktet litt annet. Ti år tilbake satt hun og så tv med sin mor da spanskekongen dukket opp på skjermen. - Den mannen er din far, sa moren.

På et tidspunkt ble Albert og Ingrid klar over hverandre, og besluttet seg for å gjennomføre en DNA-test. Resultatet fra laboratoriet viser en match på 91 prosent, nok til å bekrefte at de er bror og søster, men ikke nok til å bevise at kong Juan Carlos er begges far.

Sist lørdag møttes de to for første gang ansikt til ansikt, da Ingrid tok turen fra Belgia til den spanske Emordà-regionen, hvor Albert bor. Søndag fortalte de til Diaride Girona at situasjonen selvsagt er spesiell, men at de litt etter litt var blitt vant med tanken på at de er søsken.

Vurderer farskapssak
Albert Sola forteller at han har blitt kontaktet av flere jurister, og utelukker ikke at han vil gå til sak mot kong Juan Carlos for å få ham til å erkjenne farskapet, men innrømmer at timingen ikke akkurat er god for øyeblikket, med tanke på skandalene som nylig har rammet det spanske kongehuset.

Kongen ble avslørt på luksuriøs jaktferie med sin elskerinne, og kongeparets svigersønn risikerer mange år i fengsel på grunn av økonomisk underslag.

Sola er nemlig opptatt av å stå på god fot med den spanske kongefamilien. Han pleier å sende telefakser til kongefamilien for å gratulere ved ulike hyggelige anledninger, og legger til: «noen ganger skriver jeg brev til min far».

Utro få år etter bryllupet?
Det hender også at han får svar fra Zarzuela-palasset, alltid med forbeholdet «hvis du har rett».

Den spanske kongen har offisielt tre barn, alle fra ekteskapet med dronning Sofia: Elena (født 1963), Cristina (1965) og prins Felipe (1968).

Kongeparet giftet seg for øvrig i 1962, noe som betyr at Albert Sola ble født før daværende prins Juan Carlos giftet seg, mens Ingrid Sartiau ble unnfanget da Juan Carlos og Sofia hadde vært gift to-tre år.

Reklame

Opptil 50 prosent på turbukser hos Anton Sport

Kommentarer til denne saken