Gå til sidens hovedinnhold

- Følte sympati for kuppmakerne

Kong Juan Carlos stanset militærkupp – les hva han egentlig tenkte.

(SIDE2): Etter at Spanias diktator general Francisco Franco døde i 1975, ble landet igjen monarki, og i årene som fulgte spilte den unge kong Juan Carlos en avgjørende rolle for å utvikle Spania fra diktatur til et moderne demokrati.

Ikke alle var like fornøyde med utviklingen, og med at kongen slapp sosialistene til i regjering, og i 1981 stormet militære styrker det spanske parlamentet for å gjeninnføre militærstyre med Juan Carlos som eneveldig konge.

Hemmelige dokumenter
Noen få timer etter at dramaet startet, gikk kong Juan Carlos i full uniform på direktesendt fjernsyn, og beordret kuppmakerne til å begi seg tilbake til sine kaserner. Kongens resolutte handling vakte beundring i store deler av verden, og ikke minst i Spania, hvor selv de mest ihuga republikanerne ga ham honnør.

Hemmelige dokumenter som tidligere denne måneden ble nedgradert av det tyske utenriksdepartementet, og som den tyske avisen Der Spiegel har fått tilgang til, viser imidlertid at Juan Carlos hadde sympati med kuppmakerne, skriver Daily Mail.

– Viste forståelse og sympati
Den daværende vesttyske ambassadøren i Spania møtte kongen bare noen uker etter det mislykkede kuppforsøket, og rapporterte hjem at Juan Carlos ikke viste tegn på antipati eller sinne overfor offiserene som sto bak kuppforsøket, men i stedet forståelse og sympati.

Ifølge ambassadør Lothar Lahn konstaterte kongen nærmest unnskyldende at kuppmakerne «bare ønsket det vi alle jobber for, nemlig gjenoppretting av disiplin, orden, sikkerhet og ro.».

Trodde de hadde kongens støtte
Ambassadør Lahn oppfattet at kongen la mye av skylden for det som hadde hendt på daværende statsminister Adolfo Suarez, fordi han ikke hadde lykkes med å etablere en god relasjon til de militære, og ikke tatt deres ønsker på alvor.

Det har vært antatt at kuppmakerne, under ledelse av oberstløytnant Antonio Tejero, trodde at de hadde kong Juan Carlos’ støtte da de stormet parlamentet, men at hans kontante reaksjon fjernet alt grunnlag for et nytt fascistregime.

Monarkiet mindre populært
Avsløringen av dokumentene som kaster nytt lys over kongens egentlige følelser rundt kuppforsøket kommer på et dårlig tidspunkt for det spanske kongehuset, som for tiden plages av den pågående korrupsjonsetterforskningen av kongeparets svigersønn, Iñaki Urdangarin. Prinsesse Cristinas ektemann skal i slutten av februar møte for retten, tiltalt for underslag av offentlige midler.

Selv om meningsmålinger fortsatt viser at spanjolene støtter monarkiet, har oppslutningen falt den siste tiden – og ferske målinger viser at det er kong Juan Carlos spanjolene støtter, ikke monarkiet som institusjon.

Reklame

I dag: Knalltilbud på populære turbukser

Kommentarer til denne saken