Gå til sidens hovedinnhold

Truer Juan Carlos med e-postskandale

Svigersønnens eks-partner truer med å offentliggjøre «skadelige» e-poster.

(SIDE2): Spanias kong Juan Carlos (75) har igjen havnet i medienes søkelys etter at den tidligere forretningspartneren til kongens svigersønn truer med å offentliggjøre et stort antall e-poster som han hevder vil skade monarkiet.

Den ferske trusselen kommer etter at spanskekongen det siste året har opplevd et kraftig fall i popularitet blant spanjolene. Kong Juan Carlos, som nylig rundet 75 år, har forsøkt å distansere seg fra sin skandaleombruste svigersønn, Iñaki Urdangarin. Svigersønnen er siktet for å ha underslått offentlige midler gjennom et nonprofitselskap han tidligere ledet.

Skylder på hverandre
Iñaki Urdangarin (44), som fikk tittelen hertug av Palma da han giftet seg med det spanske kongeparets datter, prinsesse Cristina, er fortsatt under etterforskning. I februar i fjor møtte han for retten, og avviste den gang alle beskyldningene. Han har imidlertid blitt fritatt for alle kongelige plikter mens etterforskningen pågår, og får ikke lenger representere kongefamilien.

Urdangarin har også havnet på kant med sin tidligere forretningspartner Diego Torres, og de to gir hverandre gjensidig skylden for de økonomiske mislighetene i selskapet Noos.

Nå truer Torres med å offentliggjøre en rekke skadelige e-poster, med mindre påtalemyndigheten inngår en avtale som sikrer at han slipper fengselsstraff, skriver den britiske avisen The Telegraph.

Nye spekulasjoner rundt kongens «venninne»
Den første e-posten i det som spanske medier omtaler som en «offentlig utpressing» av monarkiet, ble lekket til spanske medier i forrige uke. E-posten førte til nye spekulasjoner rundt forholdet mellom kong Juan Carlos og en 28 år yngre tysk aristokrat, prinsesse Corinna zu Sayn-Wittgenstein.

Vennskapet mellom kongen og prinsesse Corinna ble først omtalt i spanske medier i fjor vår, da det ble kjent at hun var med Juan Carlos på elefantjakt til Botswana. Jaktturen ble kjent fordi Juan Carlos falt og brakk hoften under reisen, og måtte fraktes hjem til Spania for å bli operert.

Kong Juan Carlos måtte beklage
Kongen måtte senere offentlig beklage at han hadde reist på luksusturen samtidig som Spania opplevde sin største økonomiske krise på mange år, og enkelte røster krevde også at han måtte abdisere på grunn av manglende dømmekraft.

Reisen førte også til store spekulasjoner rundt rollen til Corinna, som har sin prinsessetittel fra et tidligere ekteskap med en tysk aristokrat, etter at det ble kjent at hun hadde fulgt kongen på en rekke utenlandsreiser.

Sitter på 200 e-poster
I forrige uke dukket navnet hennes igjen opp i nyhetsoverskriftene, da e-posten som ble lekket til pressen knyttet henne til Noos-stiftelsen, selskapet som hertugen av Palma skal ha brukt til å underslå offentlige midler.

Selv om e-postkorrespondansen ikke indikerer at Corinna har vært involvert i noe ulovlig, og stammer fra 2004, før hun første gang skal ha møtt kong Juan Carlos, førte det til nye spekulasjoner rundt hva kongen kan ha visst om svigersønnens forretningsvirksomhet.

Koblingen mellom de to kongelige skandalene har ført til fornyet offentlig interesse og spekulasjoner rundt hva mer som kan ligge i de 200 e-postene Diego Torres truer med å offentliggjøre for å skade kongefamilien.

Reklame

I dag: Knalltilbud på populære turbukser

Kommentarer til denne saken