Gå til sidens hovedinnhold

Sparkes prinsessene ut?

Spanskekongen vurderer å redusere kongehuset og ta apanasjen fra døtrene.

(SIDE2): Det spanske kongehuset har siden 1975 bestått av koneparet, Juan Carlos og Sofia, og deres tre barn, tronarvingen Felipe og hans to eldre søstre, prinsessene Elena og Cristina. Familien har siden blitt supplert med de tre kongebarnas ektefeller og barn.

Nå vurderer imidlertid det spanske hoffet om man skal snevre inn hvem som regnes som medlemmer av kongehuset. Ifølge nettstedet ABC.es kan kongehuset bli redusert til kongeparet, tronfølgerparet (Felipe og Letizia) og deres to døtre, Leonor og Sofia.

Kongehuset vil i så fall bli redusert fra 15 medlemmer til seks. De øvrige vil fortsatt regnes som medlemmer av den utvidede kongefamilien.

Korrupsjonsanklaget
Grepet vil også innebære at prinsessene Elena og Cristina mister sin apanasje, og i stedet få betalt for de oppdragene de eventuelt utfører – slik praksis også er i for eksempel Storbritannia, hvor dronning Elizabeth lønner sine fettere og kusiner når de representerer kongehuset.

Initiativet sees i klar sammenheng med korrupsjonsanklagene som er rettet mot prinsesse Cristinas ektemann, Iñaki Urdangarin, hertugen av Palma de Mallorca. Spansk politi etterforsker for tiden om hertugen har underslått offentlige midler i sin forrige jobb.

Risikerer lang fengselsstraff
Prinsesse Cristina og Iñaki Urdangarin bor nå i Washington DC, hvor han jobber for spanske Telefonica. Dronning Sofia besøkte nylig paret etter at hun hadde vært på et oppdrag i New York, skriver spanske Hola. Dronningen kom til Washington 30. november, og bodde hos datterens familie i flere dager.

Spanske medier har de siste dagene spekulert i at Urdangarin kan komme til å frasi seg sin hertugtittel, for å distansere seg ytterligere fra kongehuset. Hvis han blir siktet, funnet skyldig og dømt for korrupsjon, risikerer han 15 års fengsel.

Reklame

Opptil 50 prosent på turbukser hos Anton Sport

Kommentarer til denne saken