Gå til sidens hovedinnhold

Skyteulykke vekker vonde minner

Vådeskudd drepte kongens lillebror.

(SIDE2): Meldingen om at barnebarnet til spanske kong Juan Carlos og dronning Sofia i påsken skjøt seg i foten, vekker vonde minner hos den spanske kongefamilien. Det var nemlig i påsken 1956 at kong Juan Carlos mistet sin lillebror i en skyteulykke.

Ved et uhell løsnet Felipe Juan Froilan de Marichalar (13) et skudd da han i helgen øvde seg på å skyte blink. Siden det ikke er lov for barn under 14 år å håndtere våpen, kommer saken sannsynligvis til å få rettslig etterspill, men kongeparets barnebarn kom ifølge spanske medier fra uhellet uten alvorlige skader.

Skuddet falt skjærtorsdag
Slik gikk det ikke i 1956, da et vådeskudd fikk fatale følger for kong Juan Carlos’ lillebror Alfonso, som var bare 14 år gammel da han døde.

Den spanske kongefamilien levde på den tiden i delvis eksil i den portugisiske byen Estoril, og Alfonso og hans nesten fire år eldre storebror Juan Carlos var begge hjemme på påskeferie i familiehjemmet Villa Giraldi da ulykken inntraff.

Skjærtorsdag falt det dødelige skuddet, og den spanske ambassaden i Portugal sendte ut følgende melding:

- Juan Carlos holdt våpenet
- Mens HKH prins Alfonso renset en pistol sammen med sin bror, løsnet et skudd som traff ham i hodet og drepte ham i løpet av få minutter. Ulykken skjedde ved 20.30-tiden, etter at prinsen hadde vært på gudstjeneste hvor han mottok nattverd.

Kort tid etter begynte det å sirkulere rykter om at det var Juan Carlos som holdt våpenet som avfyrte den dødbringende kulen. Josefina Carolo, som jobbet som syerske for guttenes mor, fortalte at Juan Carlos hadde rettet pistolen mot Alfonso og trukket av, uten å vite at våpenet var ladd.

Bernardo Arnoso, en portugisisk venn av Juan Carlos, fortalte også at det var eldstebroren som hadde trukket av, men at han ikke visste at våpenet var ladd. Ifølge Arnoso siktet ikke Juan Carlos på Alfonso, men kulen traff en vegg og rikosjetten rammet Alfonso i ansiktet.

Våpenet var gave fra Franco
Den greske forfatteren Helena Matheopoulos fikk en annen forklaring fra prinsenes søster Pilar, som forklarte at Alfonso ikke hadde vært i rommet, men at våpenet gikk av da han åpnet døren inn til rommet, og den traff Juan Carlos i armen slik at han uforvarende trakk av.

Ifølge Wikipedia er de fleste historikerne nå enige om at daværende prins Juan Carlos avfyrte våpenet ved et uhell. Prinsens far, don Juan de Borbon, sendte Juan Carlos tilbake til Spania straks etter at Alfonsos begravelse var overstått, og nektet i lang tid etterpå å snakke med ham.

Våpenet som utløste det dødelige skuddet, skal ha vært en gave til Alfonso fra den spanske diktatoren Francisco Franco.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken