Gå til sidens hovedinnhold

Spansk uro for kongens helse

Det er bare tre måneder i forskjell på bildene av Juan Carlos.

(SIDE2): Spanias kong Juan Carlos vil overlate enda flere representasjonsoppgaver til tronarvingen, prins Felipe, skriver den spanske avisen El Confidencial. Helseproblemer er årsaken til sette grepet bekrefter hoffet, som imidlertid sier til avisen at det bare dreier seg om at kongen har problemer med hoftene og et vondt kne, og at det derfor er smertefullt for ham å stå oppreist lenge om gangen.

Ifølge El Confidencial er det særlig i forbindelse med militære seremonier at Felipe, som bærer tronfølgertittelen prins av Asturias, skal overta en del av farens plikter.

Felipe får mer å gjøre
Prinsen av Asturias er allerede den av kongefamiliens medlemmer som utfører flest representasjonsoppgaver, men overføringen har ikke tidligere vært så tydelig og formalisert som avisen skriver at nå skal skje.

Spanske medier har vært tilbakeholdende med å kommentere at kong Juan Carlos den siste tiden har virket utilpass, blek og tynnere når han har opptrådt offentlig, men kongens utseende og mulige nye helseproblemer debatteres likevel i ulike internettfora. Bildene over er tatt i henholdsvis januar og april i år.

Får fysioterapi
Den 73-årige spanske monarken fikk for nøyaktig et år siden fjernet en svulst fra den ene lungen. Svulsten viste seg å være godartet, og inneholdt ikke kreftceller. Årskontrollen viser at det ikke er noen endring i kongens helsetilstand, opplyser det spanske hoffet. Det er første gangen hoffet har kommentert kongens helse og de siste ryktene.

Hoffet sier kongen plages med hofte- og kneplager, og at han tar smertestillende medisiner mot dette. Han behandles daglig av fysioterapeut, for å styrke muskulaturen i beina. Juan Carlos skal også være trist over at ryktene om hans helse.

- Ikke dødssyk
- Kongen er trist over det som har vært skrevet om hans helsetilstand den siste tiden. Hans Majestet har plager som ikke er uvanlige for en person på 73 år, heter det fra hoffet.

- Vi har ingenting å skjule, og det er grunnløst å spekulere i at kongen er dødssyk. Som alle andre har han gode og mindre gode dager, kommenterer hoffet, som også opplyser at kongen som andre følges opp på årlig basis etter svulstoperasjonen i fjor vår.

Juan Carlos har vært konge siden november 1975, da general Franco døde og Spania igjen ble monarki.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken