Gå til sidens hovedinnhold

Millionær betalte kongens elefantjakt

Juan Carlos fortsatt taus etter mediestormen.

(SIDE2): Spekulasjonene har gått høyt i Spania etter den kontroversielle elefantjakten i Botswana, som endte med at kong Juan Carlos ble sendt hjem med tre brudd i hoften etter en fallulykke.

Ikke bare var reisen organisert av prinsesse Corinna zu Sayn-Wittgenstein (46), som enkelte spanske medier hevder er kongens elskerinne, men det er også blitt spekulert i hvem som betalte for turen. En rekke kjente spanske næringslivsledere er blitt nevnt, og flere av dem har selv avkreftet dette.

Onsdag identifiserer flere spanske aviser den saudiske forretningsmannen Mohamed Eyad Kayali som mannen som finansierte den kontroversielle reisen. Ifølge ABC.es er Mohamed Eyad Kayali opprinnelig fra Syria, men har jobbet for den saudiarabiske ambassaden i Madrid.

Fikk satt inn hofteprotese
Mohamed Eyah Kayali er en nær venn av den saudiske forsvarsministeren, prins Salman, som er nummer tre i arverekken til Saudi-Arabias trone. Prins Salman og kong Juan Carlos har også vært nære venner i en årrekke, og begge er glade i å gå på jakt, skriver avisen.

ABC forteller at avisens journalister under reiser selv har vært vitne til det nære vennskapet mellom den spanske kongen og prins Salman, og med andre medlemmer av den saudiske kongefamilien. Kayali har vært bosatt i Spania i over tretti år.

Kong Juan Carlos skadet seg under jaktturen, og ble flydd hjem til Spania med tre brudd i hoften. Han ble lørdag ble operert og fikk satt inn en protese i hoften.

Sofia på langt sykebesøk
Dronning Sofia oppholdt seg sist helg i Hellas, hvor hun feiret den ortodokse påsken sammen med sin bror Konstantin og søster Irene, og det vakte oppsikt da hun valgte å bli værende, og ikke å avbryte dette oppholdet på grunn av kongens ulykke.

Dronningen returnerte mandag, og dro da til sykehuset i Madrid hvor kongen er innlagt. Besøket varte i 15 minutter, men ifølge El Pais var hun tirsdag i flere timer hos sin ektemann.

Da hun forlot sykehuset, fortalte en smilende dronning at det gikk svært bra med kongen, men hun nektet å kommentere Botswana-reisen.

Felipe har tatt over oppgaver
Det har lenge versert rykter om kongens utroskap i Spania. I den nylig utgitte boken «La soledad de la Reina» («Dronningens ensomhet») skriver forfatteren Pilar Eyre at ekteskapet mellom det spanske kongeparet har vært dødt i mange år. I boken kobles Juan Carlos til en rekke navngitte kvinner.

Det synes nå som om den spanske kongefamilien har bestemt seg for å stå sammen i mediestormen, og tirsdag besøkte også tronarvingen, prins Felipe, sin far. Han har overtatt en rekke av farens oppdrag i sykefraværet.

Hjem fra sykehus onsdag?
Da kongeparets eldste datter, prinsesse Elena, forlot sykehuset etter å ha besøkt sin far, ble hun møtt av journalister som ville ha hennes kommentar til kritikken mot jaktturen til Botswana, og svarte ifølge El Pais kort:

- Det kjenner jeg ikke noe til. Jeg har jobbet.

Legene som behandler kongen, sier at utviklingen etter operasjonen har vært svært positiv. Det er ventet at Juan Carlos blir skrevet ut fra sykehuset onsdag, og at han vil gjenoppta deler av sitt arbeid, men at han blir nødt til å bruke flere uker på å trene seg opp igjen etter proteseoperasjonen.

Forventer en forklaring
Fredag skal kongen etter planen møte statsminister Mariano Rajoy. Det er også en forventning om at kongehuset vil komme med en offisiell respons på kritikken som både medier og en rekke ledende politikere har rettet mot kongen etter elefantjakten i Botswana. Jaktturen er kritisert fordi den finner sted i en tid da Spania er inne i en dyp økonomisk krise, med skyhøy arbeidsledighet, særlig blant landets unge.

Som om ikke stormen rundt elefantjakten og rollen til prinsesse Corinna zu Sayn-Wittgenstein (46) er nok, antyder spanske aviser onsdag at kongen har hatt en større rolle i korrupsjonsskandalen rundt hans svigersønn enn det som hittil har vært kjent. Iñaki Urdangarin er siktet for underslag av offentlige midler, og risikerer en lang fengselsstraff dersom han blir tiltalt og kjent skyldig i påstandene.

Reklame

I dag: Knalltilbud på populære turbukser

Kommentarer til denne saken