Gå til sidens hovedinnhold

- Ryktene om dem er bare oppspinn

- De har aldri vært kjærester. For første gang snakker Sidsil Blesvik (67) ut om kong Olavs forhold til hennes mor.

(SIDE2): Det er midten av 1960-tallet. Utenfor en villa på Montebello står det parkert en fin bil i oppkjørselen. Ikke så rart med tanke på området, men akkurat denne bilen ble fulgt av en annen bil parkert like i nærheten. Eskorten til kong Olav fulgte ham overalt, men kongen likte å kjøre selv, og derfor gjorde han det når han kunne.

Ryktene om at kongen og hans øye til en viss sosietetsdame fra hovedstadens vestkant ble slått stort opp i utenlandske medier, særlig tysk, svensk og spanske blader var ivrige etter historien. I villaen bor det en forretningskvinne ved navn Astrid Blesvik fra Molde. Hun driver den staselige og kostbare klesbutikken Désirée sammen med sin datter Sidsil i Vika.

- Mor jobbet hele tiden. Hun drev en svært suksessfull butikk og solgte selskapstøy. Hun var en del av sosietetslivet, og hadde god kontakt med mange kjente kunder, sier datteren Sidsil Blesvik (67) til Side2.

Det er første gang hun uttaler seg til pressen om moren, og ryktene som gikk den gangen.

Tok motebilder
Aftenposten-fotograf Bjørn Finstad (80) forteller til Side2 at han kjente til ryktene, og forsto at kvinnen ute på Montebello hadde et vennskap med kongen. Den 1,65 meter høye brunetten var en flott og vakker kvinne. Utadvendt og elegant med et tydelig talent for klær. Hun ble jevnlig omtalt i pressen som «Norges motedronning» etter at hun åpnet butikken i 1963 sammen med den da 20 år gamle Sidsil.

Motevisningene hennes hjemme i villaen på Montebello var av datidens store sosietetsbegivenheter.

- Det var morsomme tider. Politiet kom for å dirigere bilene fra diplomatiet, det ble rene trafikkorken der oppe, ler Sidsil om de populære visningene.

Fru Blesvik ble i sin tid forbundet med stil og glamour, og var til stadighet nevnt i VG og Aftenposten på 1960- og 70-tallet. Det er på grunn av klærne fotograf Finstad er på besøk, for å ta bilder av en mannekengoppvisning i hagen hennes der også datteren Sidsil gikk modell. Hun jobbet som modell i både inn- og utland da hun var i 20-årene, og stilte gjerne opp for moren.

- Det var alltid mye folk og det ble skrevet mye rundt denne damen den gang. Hun var populær og motevisningene veldig populære. Jeg tok flere bilder der ute, minnes Finstad.

Selskapsklærne deres var populære blant vestkantens kvinner, og Vika var stedet for det aller fineste på den tiden.

- Hun var en veldig velkledd, vakker og oppgående dame, med en flott butikk med vakre klær, minnes skuespiller Henny Moan (76), kjent fra blant annet «De dødes tjern», til Side2.

Så kom plutselig ryktene om at motekvinnen hadde et forhold til selveste nasjonalsymbolet – kongen.

Kongens venninne
Kong Olav hadde vært enkemann i mer enn et tiår, og ettersom årene gikk oppsto ryktedannelsene rundt særlig en kvinne som kunne være kongens venninne som det gjerne ble kalt den gangen.

Astrid Blesvik var kjent i kjendiskretser og hadde gjort god karriere. Alle visste hvem hun var. Hun hadde studert i USA, og fikk blant annet sydd klær derfra og fra Sveits i perioder til salg i butikken. Det Astrid ble kjent for aller først var de stive underskjørtene hun tok med seg hjem fra USA, de ble veldig populær på 1950-tallet og de gikk unna som varmt hvetebrød.

- Hun var en del av kretsen, en spesiell og flott dame. Hun kledde opp en del damer, forteller tidligere journalist i Aftenposten, Rie Bistrup (80), til Side2. Bistrup jobbet sammen med Finstad på en rekke store arrangementer i inn- og utland med kjente personer i årenes løp for Aftenposten.

- Aldri kjærester
Ryktene om kongens såkalte venninne ble aldri noen gang bekreftet. Henny Moan husker godt det ble snakket om, men det ble ikke skrevet om ryktene i norsk presse.

- La meg si det sånn at jeg kjente til ryktene, men jeg spurte henne aldri om dem. Vi var ikke venninner på den måten, forteller Henny Moan til Side2.

Ifølge fotograf Finstad møttes kongen og Blesvik under NM på ski i Trondheim, og etter det møttes de i selskapslivet. Sidsil Blesvik forteller til Side2 at kongen og moren møttes blant felles venner, men at det var det de forble. Venner.

- Ryktene om dem er bare oppspinn. De har aldri vært kjærester, men de var venner. Folk elsket jo å utbrodere og sladderen gikk, men vi hadde ingenting å skjule, sier Sidsil.

Aldri noen andre
Jo Benkow (87) nevner henne også, navnløst, under et avsnitt i boken «Kong Olav – mennesket og monark».

- Det var aldri noen andre kvinner i kong Olavs liv enn kronprinsesse Märtha. Han var veldig åpenhjertig overfor meg i våre samtaler hver tirsdag over en lengre periode. Og han var klar på at han aldri hadde vært interessert i en annen kvinnes selskap, forteller Jo Benkow til Side2.

Men det hjalp ikke om kongen dementerte ryktene. Europeisk presse skrev i en periode side opp og side ned om det angivelige forholdet mellom kong Olav og Astrid Blesvik – og de ønsket seg blant annet bilder av henne fotograf Finstad hadde tatt ute i villaen.

- Det var private bilder av henne, og de kom heldigvis aldri på trykk da hun fikk alle bildene og negativene, forteller Finstad.

Såret over uttalelser
Ryktene om moren og kongen har aldri stilnet, og har dukket opp med jevne mellomrom i årenes løp, senest i vinter.

Da snakket prinsesse Astrid (80) i et lengre intervju på TV2 om «motekvinnen» som oppsøkte kong Olav i tide og utide, og dukket opp steder der han var. Prinsessen fortalte at politiet ble tilkalt i en periode for å holde kvinnen unna. Ifølge Sidsil Blesvik er dette bare tull.

- Han var på besøk hos oss på Montebello i selskap med andre. Å si at mor skulle ha vært innpåsliten, og at han trengte politiet for å holde henne unna er ikke sant. Han kom hit til oss av fri vilje, understreker Sidsil.

Forholdet mellom moren hennes og kongen var vennskapelig, og ryktene rundt moren kaller hun et forferdelig oppspinn.

- Jeg synes det var ondsinnet og vondt å høre at prinsesse Astrid uttalte seg slik. Jeg har vurdert å sende henne et brev for å renvaske min mors navn. Det er ren diktning, sier Sidsil og legger til at moren jobbet konstant.

Hun drev butikken alene i 14 år etter at Astrid ble syk, og holdt det gående fram til 40-årsjubileet i 2003 – samme år som moren døde 82 år gammel.

-Jeg savner det grusomt, og skulle gjerne holdt på mye lenger. Jobben var hobbyen min, og noe jeg holdt på med fra jeg var 20 til jeg ble 60. Det var utrolig givende arbeid med veldig mange hyggelige kunder som visste hva de ville ha, avslutter Sidsil.

(Sidsil Blesvik ønsket ikke å bli avbildet i forbindelse med artikkelen).

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken