(SIDE2): Etter at Willem-Alexander (46) og Máxima (42) ble innsatt som Nederlands nye kongepar i en storslått seremoni i Amsterdam 30. april, har den ferske kongen og dronningen fartet Europa rundt på lynvisitter til sine kongelige kollegaer.

«Introduksjonsbesøk»
Paret har innført en ny tradisjon med én dagers lange «introduksjonsbesøk», og har allerede rukket å besøke flere av Europas monarker.

De har blant annet besøkt britiske dronning Elizabeth og danske dronning Margrethe, og for et par uker siden gikk turen til Madrid, hvor de ble tatt i mot av kong Juan Carlos.

Onsdag var turen kommet til Norge.

Klokken 12 ble det nederlandske kongeparet tatt imot utenfor Slottet i Oslo av en fulltalling norsk delegasjon med kong Harald, dronning Sonja, kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit i spissen.

Nære vennskapsbånd
Kong Willem-Alexander og dronning Máxima er foruten å være det norske kongeparets ferske «kollegaer», også nære venner av den norske kongefamilien.

Onsdagens besøk er derfor ikke første gang de besøker Norge etter tronskiftet.

Det nederlandske kongeparet var også gjester da kronprins Haakons 40-årsdag ble feiret med hagefest på Skaugum i sommer, men den gang var besøket av privat karakter.

Avluttet med slottslunsj
Etter mottakelsen på Slottet, gikk ferden onsdag videre til Stortinget, hvor stortingspresident Dag Terje Andersen var vert.

Deretter besøkte kong Willem-Alexander og dronning Máxima avtroppende statsminister Jens Stoltenberg.

Det offisielle besøket i Norge ble avsluttet med lunsj på Slottet, med kongeparet, kronprinsparet og prinsesse Astrid, fru Ferner på plass.