Gå til sidens hovedinnhold

Kongebildet som forsvant

Her er Dagblad-redaktør Hege Duckert og mannen Stein Hernes på middag hos kronprinsparet. Nå er bildet fjernet.

I over en uke har norske medier satt søkelys på stedfortredende Dagblad-redaktør Hege Duckerts forhold til kronprinsparet. Nå er ett av bildene som dokumenterer forholdet, fjernet fra internett.

På den amerikanske veldedighetsgiganten John Hope Bryants nettblogg lå inntil nylig følgende tekst ute, sammen med bildet over.

«October 19, 2006
Global Dignity in Oslo, Norway
Here some friends get together for dinner at the conclusion of a fantastic trip and series of working meetings in Oslo. Pictured here are (left to right) Anne Marit Austbø, Martina Gmur, myself, Pekka Himanen, Stein Hernes, Hege Duckert, and the Crown Princess and Crown Prince of Norway.»

I dag er både tekst og bilde fjernet fra bloggen. Verken Slottet eller ekteparet Hege Duckert og Stein Hernes vedgår å ha fått bildet fjernet.

Global Dignity-middag
I januar i år sto kronprins Haakon frem i Davos som en av grunnleggerne av nettstedet Global Dignity. De to andre var den finske professoren Pekka Himanen - og amerikanske John Hope Bryant.

Begge var til stede på kronprinsparets middag i oktober. I tillegg var Martina Gmur fra Unge globale ledere - organisasjonen Global Dignity-prosjektet springer ut fra - og Anne Marit Austbø fra Helsingforskomiteen der.

Alle disse har, etter hva NA24 kan se, en eller annen type forbindelse til Global Dignity.

Men hva med de to siste middagsgjestene?

- Privat karakter
Stein Hernes sier at han og kona Hege Duckert ikke har noen forbindelse med Global Dignity, verken «direkte eller indirekte» - utover denne forevigede middagssammenkomsten 19. oktober.

- Jeg har ikke lyst til å kommentere dette, utover å avkrefte at jeg har noe som helst med Global Dignity å gjøre. Jeg har deltatt på en privat middag. Dette er et vennskap av privat karakter, sier Hernes, som til daglig jobber som rådgiver i Burson-Marsteller.

- Er det bare kronprinsparet dere er venner av, eller er det noen av de andre deltakerne på middagen også?

- Nei, det er kronprinsparet, sier han.

Hernes har lang politisk erfaring og jobbet for Arbeiderpartiet i ulike stillinger fra 2000 til 2005. 34-åringen har jobbet som rådgiver både på Stortinget og på Statsministerens kontor, før han begynte i Burson-Marsteller tidligere i år.

Skjønner ikke «venner»-beskrivelsen
Allerede for en uke siden satte Aftenposten spørsmålstegn ved Hege Duckerts forhold til kronprinsparet. Fredag hevder VG at den erfarne Dagbladet-journalisten sågar har hjulpet paret å skaffe seg et nettverk av venner med stor makt.

Duckert benekter imidlertid at hun er noe som helst mer enn privat venn med kronprinsparet. Den erfarne pressekvinnen mener forholdet er uproblematisk, ettersom hun ikke skriver kongestoff for avisen sin.

Om middagen hos kronprinsparet i oktober sier hun følgende til NA24:

- Vi ble invitert i middag hvor de deltok, og visste ikke hvem som deltok. De hadde møter, men vi hadde bare middag etterpå.

- Bryant beskriver dere som venner...

- Jeg vet ikke helt hva det er. Han er en sånn super LA-amerikaner, forklarer Hege Duckert.

Det har foreløpig ikke lyktes NA24 å få en kommentar fra John Hope Bryant, eller bringe på det rene hvorfor både bloggen fra oktober og bildet av kronprinsparets middagsgjester er fjernet fra nettet.

Vil ikke kommentere
Hege Duckert sier at hun ikke har gjort noe for å få bildet vekk fra nettet.

- Hva en amerikaner legger ut på en blogg har ikke jeg forholdt meg til, sier hun til NA24.

Heller ikke Slottet vil vedkjenne seg å ha tatt noe slikt initiativ.

Informasjonsrådgiver Sven Gj. Gjeruldsen ber først om å få sjekke saken, og kommer noen minutter senere tilbake med følgende svar på om Slottet har bedt om at bildet skulle fjernes:

- Slike spørsmål kommenterer vi aldri.

Reklame

Mobilselskap kutter prisene - sjekk hvor mye du sparer