Gå til sidens hovedinnhold

Dette skal de kongelige i år

Årets største kongelige begivenhet blir uten tvil prins William og Kate Middeltons bryllup. Men hva skjer ellers i de europeiske kongehusene?

(SIDE2:) Ingen kan pomp og prakt som britene, så fyrstebryllupet i Monaco i juli må nok fint finne seg i å bli stilt i skyggen av prinsebryllupet i London i april, til tross for at Albert er regjerende fyrste, mens William bare er nummer to i arverekken til den britiske tronen.

Bryllupet mellom fyrst Albert og sørafrikanske Charlene Wittstock har for øvrig byttet datoer to ganger. Ifølge de siste opplysningene fra det monegaskiske hoffet, finner den borgerlige vielsen sted fredag 1. juli, mens kirkebryllupet skjer dagen etter.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Feirer tinnbryllup
Det er foreløpig ikke kjent hvem som vil representere den norske kongefamilien ved de to bryllupene, men med tanke på nære vennskap og slektskapsbånd til Storbritannia, blir nok den norske delegasjonen stor. Sannsynligvis deltar både kongeparet og kronprinsparet, og kanskje også prinsesse Märtha og Ari Behn. Til bryllupet i Monaco er det mer sannsynlig at bare kronprinsparet reiser.

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit feirer for øvrig sin 10-årsbryllupsdag i august. Slottets kommunikasjonssjef Marianne Hagen har tidligere uttalt til NTB at bryllupsdagen selvfølgelig vil bli behørig markert, men at det er altfor tidlig å si noe om detaljene.

Kongeparet til USA
Lite er foreløpig spikret når det gjelder den norske kongefamiliens øvrige program for 2011, men det er allerede kjent at kongeparet planlegger en lengre reise til de norske innvandrermiljøene i USA. Ifølge Aftenposten starter de i Minneapolis i delstaten Minnesota, og turen avsluttes sannsynligvis med 100-årsjubileet for The American Scandinavian Foundation i New York rundt 20. november.

Før den tid kommer den sportsinteresserte kongefamilien nok til å være ivrige tilskuere når ski-VM går av stabelen i Oslo fra 23. februar. Det er også ventet at det svenske kongeparet kommer til Oslo mot slutten av mesterskapet. Kronprins Haakon har for øvrig vært aktiv i planleggingen av arrangementet som medlem av VM-organisasjonens hovedkomité.

20-årsjubileum
Kongehuset reiser årlig på to offisielle fylkesturer. I 2011 vil kongeparet ifølge NTB legge ut på tur i juni, mens kronprinsparet reiser i månedsskiftet august/september. Reisemålene er foreløpig ikke avklart.

Det jobbes også med flere statsbesøk hvor kongeparet deltar, og ifølge NTB er det sannsynlig at Litauens president kommer til Norge i starten av april, mens storhertug Henri og storhertuginne Maria Teresa av Luxemburg kanskje kommer i slutten av mai. I starten av mai vil kongeparet ventelig dra på statsbesøk til Slovenia og Kroatia.

17. januar er det for øvrig 20 år siden kong Olav V døde. Kongeparets 20-årsjubileum som monarker blir imidlertid ikke markert med store arrangementer, det er ifølge NTB kongelig kutyme å feire 25 år, og deretter runde tall.

Ny forlovelse i Sverige?
Danskene venter nå spent på kongelig familieforøkelse. Kronprinsesse Mary er gravid med tvillinger, og har ifølge Kongehuset termin «i løpet av januar». Ryktene om at prins Joachim og prinsesse Marie venter sitt felles barn nummer to, har foreløpig vist seg å være grunnløse.

Heller ikke hos broderfolket over Kjølen er det bekreftet noen kongelig graviditet, selv om svenske medier spekulerte kraftig etter at kronprinsessen ikke rørte alkohol under Nobelmiddagen i desember.

Ifølge Aftonbladet tilbrakte prins Carl Philip (31) nyttårshelgen på en «hemmelig» ferie med kjæresten Sofia Hellqvist (26). Paret har holdt sammen i over et år, og Sofia fikk sist sommer hilse på kongeparet for første gang. Kanskje får svenskene i løpet av året oppleve både forlovelse og bryllup, dersom pappa Carl Gustaf og mamma Silvia sier ja?

Prins Philip blir 90 år
I Storbritannia feires bryllup med pomp og prakt i mai, men kongehuset skal også markere et par runde bursdager i løpet av året. En drøy uke før prinsebryllupet – nærmere bestemt 21. april – kan dronning Elizabeth feire sin 85-årsdag.

Ifølge britisk tradisjon finner den offisielle feiringen av monarkens fødselsdag en lørdag i juni. Fredag 10. juni kan dronningens ektemann, prins Philip, feire sin 90-årsdag.

Den britiske kongefamilien kan kanskje også se fram til ytterligere et bryllup, etter at prinsesse Annes datter Zara Phillips forlovet seg med Mike Tindall. Det er ikke offentliggjort noen dato for dette bryllupet, men det skjer neppe før fetter William har fått sin Kate.

Reklame

Dette er klærne kjendisene bruker i 71 grader nord

Kommentarer til denne saken