(SIDE2:) - Han ga alt for Kongen, det er det som er gardens motto, sier kommunikasjonsrådgiver ved H.M.Kongens Garde, Lars Magne Hovtun til Side2.

- Gjorde alt
Tirsdag ankom britiske prins Charles (63) og hertuginne Camilla (64) Norge.

Samme dag inspiserte de garden, sammen med Kong Harald (75) og dronning Sonja (74). Men få minutter før de kongelige ankom inspeksjon, og kransenedleggelse ved Nasjonalmuseet, falt en av gardistene om. Han falt med hodet rett i bakken, og ble liggende urørlig. Gardisten fikk raskt hjelp, og ble båret ut.

- Han ble tatt hånd om av helsepersonell, garden har alltid det med seg. Han var oppe og gikk umiddelbart etterpå, og han fortsatte tjenesten som normalt, sier Hovtun torsdag.

Han understreker at gardisten også er på jobb i dag.

- Det går helt fint med ham. Han er mest lei seg for at han besvimte, det er et skår i stoltheten til gardisten, men vi vet at han gjorde alt han kunne for å vise de kongelige respekt, og det er bra, sier Hovtun.

(Artikkelen fortsetter nedenfor bildet)

Står med spente muskler
Kommunikasjonsrådgiveren mener det er vanskelig å gi noe svar på hvorfor gardisten falt om, men påpeker at han ikke har gjort noe feil, og at soldatene står lenge stille og at de spenner musklene mye.

- Soldaten gjorde sitt beste for å stå så stram og flott som han kunne, men han mistet bevisstheten og falt framover. Garden er trent til å stå lenge rett opp og ned, og det er flere metoder for å holde blodsirkulasjonen i gang, og for å unngå dehydrering. Blant annet så drikker soldatene mye vann, sier Hovtun, og legger til:

- Om en besvimer på gardestilling så betyr det ikke at man er en dårlig vakt for den saks skyld. Han ga alt for kongen.

Lang tradisjon
Hans Majestet Kongens Garde er kongehusets militære livvakt. Garden skal sørge for kongefamiliens sikkerhet i fred, krise og krig, heter det ifølge kongehusets offisielle hjemmeside.

Garden ble opprettet 1. november 1856 for å bidra til vaktholdet rundt Kong Oscar I i Stockholm. Soldatene står vakt 24 timer i døgnet, 365 dager i året, ved Det kongelige slott.

Et vaktdøgn for en vaktstyrke er normalt fra kl. 14.00 til kl. 14.00 neste dag (24 timer). Selve vaktavløsningen begynner 13.30. Vaktstyrken består av tre avløsninger, som står i to timer hver, før de har fire timer av.

H.M. Kongens Garde har i dag fast vakttjeneste ved Det kongelige slott, Skaugum Hovedgård, Bygdøy kongsgård når den er i bruk, Akershus festning og Huseby leir.

Tett program
Prinsen av Wales og hertuginnen av Cornwall har tett program når de gjester Norge. I dag, torsdag, er de tilbake i Oslo igjen etter å ha besøkt Bergen. I hovedstaden skal de blant annet besøke kreftsenteret ved Ullevål sykehus, og Kunstindustrimuseet, hvor utstillingen «Kongelige reiser 1905-2005» for tiden vises.

Side2 har prøvd å komme i kontakt med gardisten, men han ønsker ikke å snakke med media.

Fra Akershus festning tirsdag:

4994