Gå til sidens hovedinnhold

Stor fest for storhertug

Storhertug Jean feires med festkonsert når han onsdag fyller 90 år.

(SIDE2:) 90-åringen som ved dåpen fikk det imponerende navnet Jean Benoît Guillaume Robert Antoine Louis Marie Adolphe Marc d'Aviano, var storhertug av Luxembourg fra 1964 til 2000. Da abdiserte han, på samme måte som hans egen mor hadde gjort i 1964, til fordel for eldstesønnen Henri.

Jean tituleres fortsatt som storhertug, og nyter stor respekt i hjemlandet. 90-årsdagen markeres med en festkonsert i hovedstaden, hvor jubilanten er til stede sammen med sin nærmeste familie, men ut over dette er det ikke planlagt noen offisiell markering.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Oppegående
Storhertug Jean har levd et tilbaketrukket liv etter at han abdiserte, men er fortsatt opptatt av samfunnet rundt seg.

- Han har det veldig bra. Han blir 90 år i januar, og for alderen er han svært sprek. Han er fortsatt godt informert om hva som skjer i landet, og leser mange aviser og bøker. Jeg er overrasket over hvor intellektuelt oppgående min far fortsatt er, uttalte storhertug Henri i et intervju sist høst, i forbindelse med at det var ti år siden han besteg tronen.

Krigshelt
Storhertugen ble født på slottet Colmar-Berg i Luxembourg som eldste sønn av storhertuginne Charlotte og prins Félix av Bourbon-Parma. Da tyske tropper invaderte Luxembourg 10. mai 1940, rømte han sammen med familien til Frankrike, og bodde seinere i USA, Canada og Storbritannia.

Fra november 1942 tjenestegjorde han som frivillig i den britiske hæren, og var i juni 1944 med på landgangen i Normandie. Han deltok i kampen om Caen og ved frigjøringen av Brussel, og i september 1944 var han med da Luxembourg ble frigjort.

Nære bånd til Norge
I 1953 giftet den daværende arvestorhertugen seg med kong Haralds belgiske kusine, prinsesse Joséphine-Charlotte, datter av kronprinsesse Märthas søster, dronning Astrid, og kong Leopold III av Belgia. Paret fikk fem barn sammen.

Storhertuginne Joséphine-Charlotte døde i januar 2005.

Reklame

NÅ: Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken