Gå til sidens hovedinnhold

Slik ble William og Camilla venner

Prins William brukte lang tid på å akseptere kvinnen som moren omtalte som «rottweileren».

(SIDE2): Historien om hvordan det kjølige forholdet mellom prins William og daværende Camilla Parker Bowles, utviklet seg fra å være kjølig til å bli et vennskap, er fortalt i forfatteren Penny Juniors nye biografi «Prince William: Born To Be King: An Intimate Portrait» («Prins William: Født til å bli konge – et nærportrett»). Utdrag av boken, som slippes seinere denne uken, er gjengitt i Daily Mail.

Ekteskapet mellom Williams foreldre, prins Charles og prinsesse Diana, ramlet sammen utover 1990-tallet, og parallelt ble det offentlig kjent at Charles hadde gjenopptatt forholdet til sin gamlekjæreste. Charles og Camilla ble kjent med hverandre i 1970, men ved hoffet ble hun ikke regnet som en passende ektefelle for den britiske tronarvingen, og forholdet ble avsluttet.

I 1973 giftet Camilla seg med Andrew Parker-Bowles, men romansen med Chales blomstret opp igjen på slutten av 1970-tallet, og igjen mot slutten av 1980-tallet, etter at han i mellomtiden hadde giftet seg med lady Diana Spencer. Andrew Parker-Bowles var like utro som sin kone, og hadde ikke noe problem med at Camilla hadde et forhold til Charles.

Prinsesse Diana hadde det ikke like enkelt, og la skylden for problemene i ekteskapet med Charles på Camilla. Charles og Diana ble separert i 1992, og formelt skilt i 1996.

Charles fortalte om Camilla
To måneder før prinsesse Diana døde under dramatiske omstendigheter i en bilulykke i Paris, bestemte Charles seg for at det var på tide at sønnene William og Charles fikk treffe kvinnen han elsket. Han satte seg ned med guttene og prøvde å forklare at ungdomskjæresten Camilla var tilbake i livet hans, og at hun gjorde ham svært lykkelig.

Da han var ferdig, var guttene tause, og Charles fortalte ifølge forfatter Penny Junor seinere til en venn at det var tydelig at spesielt William rett og slett ikke ønsket å vite noe om farens affærer.

Sannheten var at den 15 år gamle William allerede visste mer om Camilla enn han ønsket. Hennes gjeninntreden i farens liv var den direkte årsaken til at foreldrenes ekteskap hadde havarert, og at moren var ulykkelig.

Skyldte på «rottweileren»
Mot slutten av ekteskapet orket knapt Charles og Diana å oppholde seg i samme rom, de bodde hver for seg og levde atskilte liv. Når de var sammen, kranglet de heftig, og kranglene endte i tårer og sinne.

For de to barna, William og Harry, var dette en følelsesmessig vanskelig og ulykkelig tid, og selv om Diana selv hadde vært utro mot Charles, la hun skylden for ekteskapsproblemet på Camilla – som hun konsekvent omtalte som «rottweileren».

William ønsket ikke å vite mer om Camilla, og han ville i hvert fall ikke bli presset til å bli kjent med henne. Samtidig var faren urokkelig; Camilla var kommet inn i livet hans for godt.

Ble kjent med Camillas barn først
Etter Dianas død i august 1997, gikk imidlertid Charles litt mer varsomt fram. Åtte måneder seinere inviterte han Camillas to barn, Tom og Laura, på besøk til Birkhall i Skottland, for å feire påske sammen med William og Harry. Besøket var en suksess, og ungene fortsatte å treffes, både på landet og i London.

Omtrent på samme tid begynte William og Harry å planlegge en overraskelsesfest i anledning farens 50-årsdag. Planen var å invitere alle Charles’ gudbarn og deres foreldre, og siden Charles var gudfar til Tom Parker-Bowles, skjønte William at han også måtte invitere Camilla.

Det var på tide å treffe henne, besluttet William. Ifølge Penny Junor begynte prinsen på denne tiden å forstå at selv om han hadde hørt de frykteligste ting om Camilla fra sin mor, var det ikke alt Diana hadde fortalt som var sant.

- Jeg trenger en drink!
Sommeren 1998 kom han tidligere enn forventet til Charles’ hjem, St. James’s Palace, hvor Camilla også var på besøk. William gikk rett opp til sin egen leilighet, og Charles sa til Camilla: Nå er han her. La oss få det overstått.

Charles fulgte Camilla til Williams leilighet, introduserte dem, og forlot dem. Samtalen varte i en halv time, før Camilla kom ned og sa: - Jeg trenger en drink!

Til tross for at det var gått mindre enn et år siden Dianas tragiske død, oppførte William seg vennlig, og Camilla hadde vært forståelsesfull I forhold til alle hans følelser. Noen dager senere møttes de til lunsj, og siden drakk de te sammen flere ganger. Camilla begynte også å sove over hos Charles samtidig som William var i London, og det hendte de spiste frokost sammen.

Viste seg sammen i 2001
Det første møtet leget neppe alle sår mellom William og Camilla, men da overraskelsesfesten for Charles gikk av stabelen 31. juli, skal han ha blitt svært rørt over guttenes omtenksomhet. Ikke bare overrasket de ham med en fest, de hadde også bestemt at Camilla skulle få sitte ved siden av faren.

For utenforstående kunne det se ut som om alt vondt var glemt og tilgitt, men ifølge Penny Junor tok det fortsatt lang tid før relasjonen mellom William og Camilla ble vennskapelig. Først i februar 2001 viste han seg offentlig sammen med henne i et selskap. William og Harry hadde fortsatt vansker med å akseptere «den andre kvinnen», men de gledet seg likevel over at faren var lykkelig.

I 2002 nådde Charles’ popularitet nye høyder, fordi han ble oppfattet som en omsorgsfull far. Det ville vært et gunstig tidspunkt for Charles til å gifte seg med Camilla, men av hensyn til guttene valgte han å vente.

Tok Kate under sine vinger
Tre år senere, da Charles og Camilla i 2005 omsider giftet seg, bestemte likevel sønnene seg for at nok var nok. De la følelsene bak seg og sendte ut en felles melding hvor de skrev at «Vi er begge svært glade på vegne av vår far og Camilla, og ønsker dem alt godt for fremtiden.».

Da William og Harry et år seinere arrangerte en minnekonsert på Wembley i forbindelse med at det var gått ti år siden Diana døde, besluttet de at ingen av de eldre medlemmene av kongehuset skulle inviteres, og unngikk dermed å sette Charles i en vanskelig situasjon.

I senere år fremstår forholdet mellom Camilla og Charles’ to sønner som vennskapelig og godt, og det har også blitt lagt merke til at Camilla har vært svært omsorgsfull overfor Williams kone Kate, både før og etter at hun giftet seg inn i kongefamilien. Om noen vet hvor komplisert og vanskelig det kan være, er det nettopp henne.

Kommentarer til denne saken