Gå til sidens hovedinnhold

De er verdens yngste kongepar

Vet du i hvilket land?

(SIDE2): Det er det unge kongeparet av Bhutan.

Jigme Khesar Namgyel Wangchuck er 32 år gammel, og har vært konge siden han var bare 26 år. Han er gift med 22 år gamle Jetsun Pema.

De innehar titlene dragekonge og dragedronningen, direkte oversatt fra den bhutanske tittelen «Druk Gyalpo».

Kong Jigme er den femte herskeren i «Tordensdrakens rike», etter at hans tippoldefar samlet landet til et rike fra slutten av 1800-tallet, og ble valgt til konge i 1907. Dagens konge har regjert siden desember 2006, da hans far abdiserte. Han ble kronet i en tradisjonell seremoni knapt to år seinere. 32-åringen er eldste sønn i en stor søskenflokk, hvorav han har en søster og en bror, og fire halvsøstre og tre halvbrødre.

Fargerikt bryllup
Paret er på offisielt besøk i India i disse dager. Jigme og Jetsun Pema giftet seg i oktober 2011, i en fargerik, men stor seremoni der 50.000 skuelystne og gjester møtte opp for å delta i de kongelige festlighetene.

22-åringen var student da hun møtte kongen, og hun har ikke blått blod i årene. Jigme annonserte et halvt år i forveien at han hadde falt for hennes godhet og varme, og selvsagt hennes slående skjønnhet. Jetsun Pema på sin side kapret landets heteste ungkar. Kongen er populær i hjemlandet, også for sitt barske utseende.

Jetsun er nesteldst i en søskenflokk på fem, faren er pilot og moren har faktisk en kongelig relasjon. Litt innviklet er det kanskje, men hun er gudbarn til halvbroren til landets tredje konge. Så selv om ikke Jetsun har direkte blått blod, så kommer hun fra en familie med noe høyerestående bakgrunn. På lik linje med sin ektemann har hun studert i utlandet, og tok utdannelse ved Regent's College i London. Jigme har studert i USA og ved Oxford i England.

Kjemper for demokratiet
Kong Jigme overtok landet da det gikk inn i demokratiske forhandlinger på midten av 2000-tallet. Landet gikk fra å være et monarki til å bli et konstitusjonelt demokrat i 1999, og valgreformer og andre typer reformer ble igangsatt av kong Jigmes far.

Den unge kongen reiste rundt i landet, og oppfordret særlig ungdom til å ta utdannelse. På grunn av sin nære relasjon til folket ved reiser rundt i landet har han blitt kalt «folkekongen». Et offisielt besøkt til Thailand og deretter til Japan med sin nye kone etter jordskjelvet i 2011 gjorde ham svært populær i begge landene. Bhutan er blitt et stort turistmål for thailenderne.

I 2007 signerte han på ny en vennskapsavtale med India som erstattet den gamle avtalen fra 1949. Vennskapet forsterkes i disse dager med et offisielt besøk.

Utilgjengelig land
Det bor drøye 730.000 i landet i det lille fjellandet beliggende ved det østlige delen av Himalaya. Landet er kanskje mest kjent for å bruke «brutto nasjonal lykke» som målestokk for framgang og velstand.

Jigme var den aller yngste kongen i verden fram til 2011, da Kim-Jong-un tok over som den yngste statsoverhodet. Men han er fortsatt ungkar, så dermed holder det stilige bhutanske paret koken som det yngste regjerende kongepar. Og som i mange andre land med unge kongelige venter nok også Bhutan spent på en annonsering av at paret venter en liten prins eller prinsesse.

Reklame

Sjekk ut Nettavisens eksklusive grillpakker: Den amerikanske grillpakken og den moderne grillpakken

Kommentarer til denne saken