Gå til sidens hovedinnhold

Kongen av absurd humor

- Humor er pirrende når det er forbudt. Nå er det ingen grenser lenger, det er alright, men kjedelig også, mener Tom Mathisen.

(SIDE2): Den 1.desember står Tom Mathisen og Herodes Falsk sammen igjen på scenen på Sentrum Scene i Oslo. «One night only» er et nytt liveshow, men inneholder låter som publikum vil kjenne igjen.

Banet vei
Tom Mathisen (54) er en av Norges mest profilerte humorister. Han har vært med på å skape den absurde humorsjangeren som er blitt vanlig i dag.

- Humor er blitt veldig akseptert. Nå er det greit å drive med alle typer. Vi fikk alltid pepper om vi kødda med kristendommen, homofili eller tok tak i ting. Nå er det ingen grenser lenger, det er alright, men kjedelig også. Det blir ikke spennende når det ikke er grenser lenger, det er pirrende når det er forbudt, sier han, tar en pause og fortsetter:

- Si noen har samleie på scenen: «Hva er det de driver med?», åja, de ligger med hverandre, sier Mathisen med en lite sjokkert stemme. Så ler han.

Humoristen snakker engasjert videre om at det tidligere bare var Falsk, han og KLM som drev med humor, den gangen lurte de på hvorfor ikke flere drev med det. Så eksploderte det, påpeker han.

Om sure galme komikere
Mathisen snakker livlig og mye. Vi er plutselig over på et annet tema innen humor. Han påpeker at han reagerer på sure gamle komikere som sier «dette er fælt, dette har vi gjort før».

- Jeg vil absolutt ta avstand fra underholdere som sier dette har vi gjort før. Man tar fra hverandre, det gjelder all form for kunst, og alle gjør det. Det er ikke stjeling, men inspirasjon. Jeg tar det som et kompliment om noen gjør noe som ligner på oss.

- Morsomt ennå
Mathisen kan vise til 36 år i underholdningsbransjen. På 70-tallet kombinerte han humor og visesang i gruppen «SNU» (Erling Bonde, Tom Mathisen og Jan Rodahl), han har samarbeidet med Kirkevaag, Lystad og Mjøen, der han blant annet står for fortellerstemmen i den legendariske serien om Brødrene Dal.

Mathisen har også jobbet med Øivind Blunck på reklamekassetter for næringslivet og radioserier. I tillegg til alt dette kommer selvfølgelig Prima Vera, Falsk/Mathisen, og en rekke album og TV-serier.

- Det er morsomt å drive på ennå, det føles jo lenge. De første tingene vi gjorde, SNU, da veide jeg 100 kilo og hadde skjegg til ned på magen, langt hår og så ut som en sinna mann, sier han og ler.

- Det er så lenge siden, når jeg ser på det nå tenker jeg «jøss, det er meg».

Men underholdningen har stått sentralt hele tiden for Mathisen. Han synes det er morsomt og føler seg privilegert som har fått gjort alle tingene på egne premisser.

- Nå er det et yrke å være komiker. Vi var uglesett, gikk rundt i grønne stillongs, ingen kunne gjøre det. Men etter hvert er det blitt normalt. Når jeg tenker på Prima Vera så var det Beatles-hysteriske tilstander, det er gøy å ha opplevd, mimrer Mathisen.

Ville bli kirurg
Men humoristen hadde i utgangspunktet andre planer.

- Jeg skulle gå en annen vei, jeg ville bli kirurg. Men det ble færre skalpeller og mer og mer humor. Det bare skar seg.

Han ler passe høyt igjen og legger til:

- Det var dårlig ordspill!

Den eneste gangen Mathisen angrer på å ha valgt underholdningsbransjen er ved påkjenningene før premierer. Da kommer nervene, og det blir verre med alderen hevder han. Men så fort han kommer ut på scenen og det har gått et par minutter, så er alt i orden.

Hva gjør deg glad?

- Å kunne åpne øynene om morgenen er en positiv greie, det gjør meg glad. Vet ikke jeg, det som jeg tror er å være frisk. Jeg er glad jeg har helsa.

Hva gjør deg sint?

- Det å ikke ha helse. Å våkne opp og: «nå er jeg dø», da hadde jeg blitt forbanna.

Beste høstminne?

- Jeg har et godt høstminne fra i dag. Kona mi og jeg gikk tur i skogen og bare koste oss og var kjærester. Det går ann selv om noen er 50. Det er et bra minne, og det er nært.

Hvem: Tom Mathisen Født: 14.august 1952 Aktuell: «One night only» på Sentrum Scene den 1.desember og har TV-serien på TVNorge «Tar'n helt ut».

LES TIDLIGERE LØRDAGSPRATEN MED:

ELISABETH ANDREASSON: Dansing døgnet rundt

INGAR HELGE GIMLE: Fra tøffing til sjarmtroll

ØRJAN BURØE: Skremte moren med saueflokk.

HÅVARD LILLEHEIE: - Ekte menn barberer ikke tissen

HENRIK ELVESTAD: - Jeg er litt sjenert

KRISTIN SPITZNOGLE: - Jeg er en seksuell person

ERLEND OG STEINJO: Humor-ekteparet

ESPEN THORESEN:Ikke bare moro.

VENKE KNUTSON: - Jeg er for feig

ZAHID ALI: Mistet håret etter TV-stunt

SIGRID BONDE TUSVIK: - Vil ha slibrige sms-er

JAN ERIK LARSSEN: Bånn gass dørgnet rundt

MONA B.RIISE:Monas fem på topp

RAVI: - Så skift kanal da vel

SIGURD SOLLIEN: Slik sjekker du damer

IDAR VOLLVIK:- Får mange kjærlighetsbrev

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis